De val van een toiletpot

Consumentenproducten worden door fabrikanten uit en te na getest tot de rek er letterlijk volledig uit is. Extreme krachten worden erop losgelaten. Iedereen kent wel de beelden van botsproeven waarbij de poppen met de geelzwarte stickers op hun slapen in slowmotion wild heen een weer geschud worden terwijl het staal zich om hen heen vervormt. Spectaculaire beelden, maar ze zijn uiteindelijk slechts bedoeld om de veiligheid van de consument te garanderen.

Veronica presenteert vanavond het eerste deel van de twaalfdelige populair wetenschappelijke serie Crashtest. In het testcentrum van autofabrikant Volvo in het Zweedse Göteborg is presentator Matthias Scholten getuige van diverse botsproeven. In het hypermoderne testlaboratorium kunnen allerlei soorten botsingen in werkelijkheid worden uitgevoerd, van frontale aanrijdingen tussen twee personenauto's tot en met een botsing met een eland.

Nog spraakmakender is de mislukte crashtest van een Boeing in 1984. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wilde het vliegtuig – met louter crashtest dummies als passagiers en bemanning – moedwillig laten neerstorten om er achter te komen hoe brandveilig een nieuw soort kerosine is. Het toestel week plotseling af van zijn koers waardoor een van de motoren als eerste de grond raakte. De hitte van de motor veroorzaakte een enorme vuurzee; net niet wat de onderzoekers bedoeld hadden. Toch leverde het experiment waardevolle informatie over wat er precies gebeurt bij een vliegramp en of de passagiers zo'n crash kunnen overleven.

In de oude fabriekshal van waaruit Scholten het programma presenteert doet hij zelf ook nog wat `onwetenschappelijke' crashtests. Onder het motto don't try this at home stopt de presentator van alles in de magnetron wat niet mag: rauwe eieren, rauwe aardappels, alumiuniumfolie en een compleet blik soep. Het levert een wat flauwe parodie op de echte crashtests, die eigenlijk helemaal niet om de sensatie draaien. Het dieptepunt is dat Scholten op verzoek van kijkers een voorwerp van het tien meter hoge dak gooit: in de eerste aflevering een toiletpot.

Crashtest draait vooral om stoere jongensheroïek. De sensatie die extreme testen nu eenmaal oproepen voert te veel de boventoon en staat een dieper inzicht in de wetenschap van veiligheid in de weg.

Crashtest, Veronica, 21.05-21.40u.

    • Sander Voormolen