De taal van het volk voor de club van het volk

Het Duitse voetbal is minder hulpbehoevend dan de buitenwereld denkt. De strijdlust van Schalke was meer waard dan de techniek van Bayern (3-2). De supporters van de volksclub haalden opgelucht adem.

Auto's uit alle windstreken reden richting Ruhrgebied. De Duitse nummerborden waren veruit in de meerderheid, maar opvallend veel voetbalsupporters uit Polen, België en Nederland reden richting het Parkstadion. Blauw-witte vlaggen slingerden over het asfalt. Zelfs de geluidswal op de snelweg was in de clubkleuren beschilderd. En tot leedvermaak van de supporters van Schalke kon de spelersbus van Bayern niet door de smalle hoofdingang.

Van gastvrijheid was zaterdag geen sprake tijdens de confrontatie tussen Schalke (club van het volk) en Bayern (club van het grootkapitaal). De omroeper liet zich ook niet onbetuigd. Naarmate het scoreverloop in het voordeel van de thuisploeg uitpakte, schreeuwde hij zijn stem schor. Steht auf wenn ihr Schalker seit, klonk het uit zestigduizend kelen.

De spelers vierden de 3-2 zwaarbevochten zege alsof de wereldbeker was veroverd. De strijdlust was kenmerkend voor het karakter van de achterban: mijnwerkers en fabrieksarbeiders. De supporters konden zich weer vereenzelvigen met de helden op het veld. Hun miljoenensalaris wordt zonder morren geaccepteerd. Ook al zijn de meeste fans minder bedeeld. `Keine Arbeit, kein Geld, immer besoffen, schwarz war die Welt', klinkt het in de plaatselijke cafés.

Bij Schalke staat al vier jaar een Nederlandse trainer aan het hoofd. De Limburger Stevens is mateloos populair in Gelsenkirchen en omstreken. Na afloop van het duel tegen Bayern werd hij bestormd door handtekeningjagers. Stevens spreekt de taal van het volk. Hij draagt geen maatkostuum maar een trainingspak. De mijnwerkerszoon uit Sittard is de belichaming van het arbeidersgevoel bij Schalke. Hij werkt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. ,,Voetballers zijn voetballers, schoonmaaksters zijn schoonmaaksters, mensen zijn mensen'', verwoordde hij de clubliefde.

Stevens weet zich bij de Königsblauen vergezeld door een manager die hem stevig in het zadel houdt. Assauer draagt zware wenkbrauwen en rookt grote sigaren. Op symbolische wijze stond hij zaterdag in de perszaal pal achter de trainer. ,,Bravo voor het karakter van de spelers'', loofde Stevens met hese stem. ,,Dit is een overwinning voor onze fans.'' Voor de Nederlandse toehoorders gaf hij nog een spoedcursus in de moderne voetballeer. ,,De omschakeling van aanval naar verdediging gaat te snel om nog over systemen te kunnen praten. Ik praat liever over organisatie en veldbezetting.''

Desgevraagd had Stevens nog een verklaring voor de wederopleving van het Duitse voetbal. De nationale ploeg heeft zich hersteld van een zwak EK en weet zich al bijna zeker van plaatsing voor het WK. In het UEFA-Cuptoernooi zitten zeven Duitse clubs bij de laatste 32. Vergeleken met het Nederlandse circulatievoetbal is het nog niet zo slecht gesteld met de speelstijl die is gebaseerd op Laufpenzum en Kampfgeist. ,,Ze zijn hier loopsterk en kunnen georganiseerd verdedigen'', zei Stevens op de persconferentie. ,,De wil om te winnen is hier groter dan in Nederland'', verklaarde hij even later op de parkeerplaats.

Op de voorste rij in de perszaal keek zijn collega Van Gaal, die de afwezige want geblesseerde middenvelder Oude Kamphuis aan het werk had willen zien, goed geluimd om zich heen. Toen de Nederlandse coach naar zijn mening over het Duitse voetbal werd gevraagd, was hij de afstandelijkheid zelve. ,,Daarvoor moet je bij de heer Stevens zijn'', antwoordde Van Gaal. En na een nieuwe poging: ,,Ik ben toch zeker duidelijk geweest!''

Stevens maakte tegen Bayern langs de zijlijn openlijk ruzie met zijn collega Hitzfeld, die de zege uit zijn handen had zien glippen. De bezoekende ploeg vergat het kwaliteitsverschil uit te buiten. De Braziliaanse tovenaars Elber en Sergio lieten de houten klazen van Schalke alle hoeken van het veld zien. Ze maakten ieder een doelpunt, maar vergaten de genadeklap uit te delen. Schalke won dankzij treffers van Möller, Asamoah en Sand. Het fraaie doelpunt van Möller leidde tot emotionele taferelen. Hij werd deze zomer overgenomen van aartsvijand Borussia Dortmund en kon de eerste maanden weinig goeds doen bij Schalke.

Het was zaterdag aanvankelijk doodstil op de onoverdekte tribunes, die volgende zomer plaatsmaken voor een hypermodern stadion met verschuifbaar veld en verschuifbaar dak. Zoals het een Traditionsverein betaamt, bouwt Schalke de nieuwe voetbaltempel op een schootsveld van de huidige locatie. De Nederlandse voorstopper De Kock, die door een chronische blessure niet meer aan spelen toekomt, brengt zijn HTS-diploma in de praktijk en geeft de aannemers bouwkundige adviezen.

De vier Nederlandse voetballers van Schalke komen niet te vaak aan spelen toe. Mulder kreeg na vijf operaties een reserverol toebedeeld. De kreupele maar populaire spits kreeg onlangs een verlenging van zijn contract aangeboden, wat veelzeggend is voor de persoonlijke benadering bij Schalke. Mulder heeft nog geen beslissing genomen. Hij wil geen risico nemen met zijn kwetsbare knie.

Van Hoogdalem is net hersteld van een achillespeesblessure. De gatenvuller loopt zoveel mogelijk tegenstanders voor de voeten. Zaterdag moest vedette Effenberg het ontgelden. De spelverdeler van Bayern kreeg weinig ruimte voor het verzenden van listige passes. Van Hoogdalem camoufleerde het kwaliteitsverschil met tackles en slidings. ,,Doorgaan tot je omvalt'', verduidelijkte hij. Over het verschil met de Nederlandse voetbalcultuur was hij even helder. ,,Als de Duitsers er moeten staan, staan ze er ook. Ze verleggen telkens hun plafond.''

    • Jaap Bloembergen