De laatste foto

Wie in Ieper is, kan niet om de Eerste Wereldoorlog heen. Overal zijn herinneringen. Het indrukwekkendste monument is de Menenpoort, waar de namen van bijna 55.000 vermiste Britse soldaten en officieren in de muren staan gegraveerd. Het duizelt om je heen.

Aan het einde van de dag koop ik een kaartje voor het nieuwe interactieve museum `In Flanders Fields'. Even kruip ik in de huid van een soldaat aan het front. Overal klinkt oorlogslawaai. Je ziet en ruikt de oorlog. Maar het raakt me nauwelijks.

Ik zoek zo snel mogelijk de uitgang en kom langs de laatste vitrine. Hier liggen tientallen zwart-wit fotootjes van stoere, lachende soldaten. Ze zijn gemaakt achter het front van de Ieper om naar huis te sturen. De soldaten haalden ze niet op. Het was hun laatste foto.

    • Diana van Dijk