Britse Vodafone heeft tafelzilver in overvloed

De giganten in de telecomwereld staan onder zware financiële druk. Uitzondering is het Britse Vodafone.

Vodafone is favoriet onder telecomanalisten. De vooruitzichten op lange termijn zijn zeer gunstig voor het Britse telecombedrijf, ongeacht de kwartaalresultaten die het morgen naar buiten brengt.

Vorige week stelde zakenbank Lehman Brothers de verwachte winst per aandeel van Vodafone voor heel 2001 naar boven bij, van 4,10 naar 4,28 pence (van ongeveer 15 cent naar 16 cent). Een verbetering van de prognose met zo'n 6 procent is een flinke opsteker in een periode waarin alle Europese telecombedrijven onder zware financiële druk staan.

Vodafone zal in maart 2001 een van de weinige Europese telecombedrijven zijn die meer geld ontvangen dan uitgeven, rapporteerden analisten van ING Barings deze maand. Vodafone zal een positieve nettokasstroom hebben van 4 miljard euro (8,8 miljard gulden), terwijl British Telecom, France Telecom en Deutsche Telekom elk een negatieve kasstroom van 50 miljard euro (110,2 miljard gulden) of méér zullen hebben.

Vodafone, in Nederland eigenaar van Libertel, is met activiteiten op het gebied van mobiele telefonie actief in 26 landen. Met ruim 900 miljoen klanten mag het zich van ING Barings als enige een waarlijk mondiale mobiele operator noemen.

Het concern dankt zijn gezonde financiële positie voor een belangrijk deel aan gunstige investeringen uit het verleden. Daarvan kon het vorig jaar profiteren toen het zijn telecombedrijven Orange en Infostrada, respectievelijk in Groot-Brittannië en Italië, verkocht. Orange alleen al bracht 23 miljard euro (50,6 miljard gulden) in contanten op, naast aandelen France Telecom ter waarde van 19 miljard euro (41,8 miljard gulden).

Het Duitse Arcor staat nu in de etalage en zal 15 tot 20 miljard euro opleveren. Daar staan nieuwe belangen tegenover, zoals de 2 procent in China Mobile, het felbegeerde toegangskaartje tot de veelbelovende Chinese markt voor mobiele telefonie.