Botten oudste vleesetende dinosaurus

Italiaanse wetenschappers hebben een nieuwe dinosaurussoort geïdentificeerd op basis van botten die zijn gevonden in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Varese. Zij zeggen dat het gaat om ,,de oudste vleesetende dinosaurus met drie vingers die tot nu toe is gevonden''.

Deze dinosaurus, die naar zijn vindplaats voorlopig Saltriosaurus wordt genoemd, heeft ongeveer tweehonderd miljoen jaar geleden geleefd. Op basis van de 117 stukken bot die zijn gevonden, hebben onderzoekers vastgesteld dat het dier ongeveer acht meter hoog moet zijn geweest, een lange nek had en scherpe tanden van ongeveer zeven centimeter lang. Het liep op zijn achterpoten en had aan zijn voorpoten drie vingers – de meest dinosaurussen hebben er vier. De Saltriosaurus moet ruim duizend kilo hebben gewogen.

De botten zijn in 1996 ontdekt door een amateur-geoloog in een stuk kalkrots aan de rand van een groeve. De wetenschappers die de resten uitgebreid hebben bestudeerd, hebben deze week hun conclusies gepresenteerd in het Museum voor de Geschiedenis van de Natuur in Milaan. Daar zijn de botten ook te bezichtigen.

In de vroeg-Jurassische tijd was de Povlakte een tropische zee. De vondst zet vraagtekens bij een paar theoriëen over die tijd. ,,De onderzoeksresultaten laten zien dat er in die periode grote stukken land waren opgekomen'', zei Giorgio Teruzzi, directeur paleontologie van het Milanese museum. Volgens sommige theorieën waren er van het huidige Italië in die tijd alleen maar losse stukken land boven water, die een archipel vormden. Teruzzi zei dat de ontdekking van de Saltriosaurus suggereert dat in ieder geval grote delen van het huidige Lombardije met elkaar en delen van het huidige Zwisterland verbonden waren.

Er zijn twee keer eerder dinosaurussen ontdekt in Italië: de Scipionyx die twee jaar geleden is gevonden bij Benevento, bij Napels, en de Adrosaurus die bij Triëst is gevonden. In Apulië zijn voetafdrukken gevonden die worden toegeschreven aan dinosaurussen.

    • Marc Leijendekker