BEROEP REGISSEUR

Frans Weisz (1938) heeft net de titel van zijn nieuwste film bedacht: Qui-vive, het vervolg op Leedvermaak uit 1989. In de jaren zeventig was Weisz een van de eerste Nederlandse filmregisseurs die naast film ook reclamespotjes ging regisseren, in een tijd dat dit helemaal niet bon ton was. Een pionier vindt hij zichzelf echter niet. ,,Ik begin net.''

,,Commercials maken kun je vergelijken met een concours hippique: je zit zelf op het paard, waardoor je wel enigszins controle uitoefent, maar het parcours is helemaal voor je uitgestippeld en je moet binnen een korte tijd de eindstreep halen. Ik zou het als filmmaker niet hebben overleefd zonder de spotjes. Achteraf vind ik zelfs dat de beste scènes die ik ooit heb gemaakt te vinden zijn in mijn commercials: Jägermeister, de Postbank, `Schat, staat de Bokma koud'.

,,Toen ik tien jaar geleden les gaf op de Filmacademie wilde ik het met de studenten per se hebben over het regisseren van commercials, maar ik werd aangekeken alsof ik hel en verdoemenis predikte. Vroeger haalden ook Nederlandse acteurs hun neus op voor reclamespotjes, zodat je Engelse acteurs moest inhuren. Tegenwoordig zijn commercialmakers veranderd van verschoppeling tot geus. Die reclame van Grolsch van Matthijs van Heijningen jr. bijvoorbeeld, waarin een oudere vrouw vanuit het raam glimlachend een dansende jongen bekijkt, dat is dertig seconden pure schoonheid.''

,,Als ik geen commercials maak, dan mis ik ze, en als ik ermee bezig ben dan raak ik vrij snel overspannen. Het fijnste moment tijdens het maken van commercials breekt toch altijd aan wanneer je hoort hoeveel je ervoor krijgt.''

Tegenwoordig maakt Weisz ook videoclips voor onder andere Bl⊘f en Mathilde Santing. ,,Videoclips maken is de aardigste vorm van overspel ten opzichte van film. Clips hebben een compleet andere taal, veel emotioneler en associatiever. Laatst werd ik voor het eerst afgewezen voor een clipregie, en dat kwam net zo hard aan als rood licht voor een film.''

(Tekst Mariska Graveland, Foto Rufus de Vries)

    • Mariska Graveland