Auto brengt reiziger naar bus

Vervoersmaatschappij Hermes gaat komende maand in Oost-Brabant experimenteren met het inschakelen van automobilisten bij het vervoer van reizigers van en naar de dichtstbijzijnde bushalte op het platteland. Doel is de kleine kernen en dorpen bereikbaar te houden. Het experiment heet Ho&Go en wordt financieel gesteund door de provincie Noord-Brabant.

De proef gaat op 1 december van start in de gemeenten Landerd, Grave en Mill en St. Hubert. Het is de bedoeling dat particulieren hun passagiers ophalen bij een Ho&Go-halte en hen afzetten bij een gewone bushalte of een andere Ho&Go-halte. Reizigers moeten zich minimaal een uur van tevoren aanmelden via een speciaal telefoonnummer, vervoerder Hermes zorgt ervoor dat er een particuliere chauffeur op de afgesproken tijd bij de halte verschijnt.

Passagiers krijgen na betaling van vijftien gulden een pasje dat hun het recht op vervoer verschaft. De chauffeurs krijgen een onkostenvergoeding voor het inzetten van hun eigen auto ten bate van hun mede-inwoners. Chauffeurs moeten een medische keuring ondergaan.

De provincie Noord-Brabant steunt de proef met een subsidie van maximaal 720.000 gulden. De bereikbaarheid van het platteland wordt volgens de provincie bedreigd door vermindering of het wegvallen van buslijnen.