Ajax eenvoudig langs gewillig De Graafschap

Ajax heeft gisteren het vertrouwen weer herwonnen na de blamerende uitschakeling voor de UEFA Cup tegen Lausanne Sports. De Amsterdammers waren in de Arena met 4-1 te sterk voor De Graafschap.

De Braziliaan Wamberto zette de Amsterdammers al na zes minuten op voorsprong. Na een half uur bepaalde Viscaal met een fraai schot de ruststand op 1-1. Na de pauze liep Ajax weg bij de ploeg uit Doetinchem. Chivu benutte een strafschop, waarna invaller Van der Gun twee keer scoorde. De Graafschap speelde vanaf de 51ste minuut met tien man nadat Berck Beelenkamp uit het veld was gestuurd.

NEC is als enige ploeg in de eredivisie nog ongeslagen. De Nijmegenaren wonnen gisteren in Rotterdam met 2-0 van Sparta. Door doelpunten van Latuheru en Hristov handhaaft NEC zich fraai op de vierde plaats.

NEC-Sparta was ook vooral het treffen van de topschutters in de eredivisie. Elkhattabi en Hristov. De Marokkaan in Rotterdamse dienst kreeg op het loodzware veld de meeste kansen, de Macedoniër Hristov de minste. De NEC'er ging wel als winnaar naar de kleedkamer. Hij maakte na rust zijn elfde, net zoveel als Elkhattabi.

De nieuwe koploper Vitesse had thuis de grootste problemen met FC Groningen. De promovendus nam voor rust brutaal een 2-0 voorsprong door doelpunten van Drent en Elshot. Vitesse redde in de tweede helft een punt. Sikora en Amoah waren de doelpuntenmakers.

Roda JC krijgt de subtop langzaam weer in het vizier. De Limburgers versloegen op eigen veld Heerenveen met 3-1. Van Dessel, Anastasiou en Nygaard scoorden voor Roda alvorens Nurmela de eer kon redden.

FC Twente was in Enschede veel te sterk voor NAC. Het werd 4-0. Van der Laan, Van der Leegte en tweemaal Vennegoor of Hesselink (eenmaal uit een strafschop) verzorgden de doelpunten. AZ dankte de 2-1 zege op FC Utrecht aan een laat doelpunt van Bosman. Daarvoor hadden Van den Bergh voor FC Utrecht en Nelisse, uit een strafschop, al gescoord.

Hekkensluiter Fortuna Sittard pakte zaterdag met hangen en wurgen een punt tegen RKC (0-0). Fortuna staat nu zes punten achter op nummer zeventien RBC.