Zweden halen bakzeil bij bod op beurs van Londen

Het Zweedse beursbedrijf OM Gruppen is er niet in geslaagd de London Stock Exchange (LSE) over te nemen. Niet meer dan 6,7 procent van de aandeelhouders van de LSE ging gistermiddag akkoord met het bod ter waarde van 940 miljoen pond (3,5 miljard gulden) dat OM begin september op de Londense beurs uitbracht. OM doorkruiste daarmee de vergevorderde maar omstreden fusieplannen tussen de LSE en de Deutsche Börse in Frankfurt tot iX.

Dat het vijandige OM-bod zou falen, werd algemeen verwacht. De benodigde meerderheid van vijfig procent van de LSE-aandeelhouders leek er al langer niet te komen. Maar zelfs een grote minderheid zou zijn uitgelegd als een nieuwe motie van wantrouwen aan de LSE-top, waaruit eerder directeur Gavin Casey al moest opstappen.

OM-chef Per Larsson zei dat LSE meer baat had bij de ,,superieure technologie'' die OM wereldwijd levert, dan bij de ,,onvoldragen plannen voor het koppelen van twee nationale operaties''. De LSE-aandeelhouders verwierpen gisteren echter alleen het eerste deel van zijn redenering. Vooral kleinere aandeelhouders zeiden te vrezen voor marginalisatie in de iX-opzet.

Het falen van het OM-bod maakt de weg vrij voor andere kandidaten. Daaronder bevinden zich Deutsche Börse, die een vijandig bod zou overwegen, de nieuwe Frans, Belgisch en Nederlandse beurscombine Euronext, en de Amerikaanse beurs Nasdaq.