Wennemars wint van Bos op schaatssprint

In de eerste wedstrijd van het seizoen die er voor de sprinters echt toe doet, de 500 meter bij de NK afstanden in Den Haag, deelde Erben Wennemars gisteravond de eerste tik uit aan zijn oud-ploeggenoot Jan Bos. Op het ijs van De Uithof prolongeerde de sprinter uit de ploeg van Peter Mueller zijn titel op de kortste schaatsafstand. Bos werd tweede, voor kernploeglid Jeroen Straathof.

Bos was de enige die voorafgaand aan de NK zeker was van een startbewijs voor de 500 meter bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen, volgende maand in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Gisteren hoefde de sprinter uit de DSB-ploeg van Leen Pfrommer slechts vormbehoud te tonen en dat kostte hem geen moeite. ,,Wij zijn zeker niet ontevreden vandaag'', sprak Pfrommer zuinigjes.

,,Natuurlijk wilde ik hier winnen, maar niet koste wat kost'', zei Bos, die dit jaar de SpaarSelect-ploeg van Mueller verruilde voor de formatie van Pfrommer. ,,Ik voel me nu niet optimaal en dat hoefde ook niet. Ik heb me geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden en dat is voldoende.'' Volgens Pfrommer was zijn voormalige pupil Wennemars erop gebrand om Bos te verslaan. ,,Je kon zien dat Erben hier helemaal op gefocust was.''

Mueller wierp een ander licht op de zege van Wennemars: ,,Erben rijdt het hele jaar al goed. He skates his ass off.'' De coach motiveerde zijn pupil vooraf op on-Hollandse wijze. ,,Ik heb 'm voor de start gezegd dat hij de kampioen is.'' Geconfronteerd met de uitlating van Bos dat die nog de naweeën ondervindt van de zware trainingsarbeid van de afgelopen maanden, zei Mueller dat ,,Erben ook nog een beetje moe is''. Op plaagstoten van Pfrommer in interviews wilde de Amerikaan niet serieus reageren. Toen zijn collega ter sprake kwam, gaf Mueller zich over aan sarcasme. ,,He's the God of speedskating. Zonder hem zou er geen schaatsen bestaan. Rivaliteit? Daar is helemaal geen sprake van. M'n vader zei altijd, `als je aan de top staat, bijten ze voortdurend in je kont.''

Wennemars was blij met zijn zege in Den Haag. ,,Dit is een NK, de eerste wedstrijd van het seizoen. Ik wil hier gewoon hard schaatsen.'' Dat Bos verzachtende omstandigheden aanvoerde voor zijn eigen prestatie en daarmee tegelijkertijd de overwinning van Wennemars enigszins relativeerde, stak de winnaar. ,,Dat is niet leuk. Ik heb ook doorgetraind. Kom dan niet naar de NK. Het stoort me ook als mensen zeggen dat dit maar een trainingswedstrijd is. Dat vind ik niet netjes. Voor een allrounder is het anders, maar een sprinter moet elke week hard kunnen rijden.'' Wennemars onderstreepte dat hij `on speaking terms' is met zijn voormalige ploeggenoot. ,,Natuurlijk heeft hij me gefeliciteerd. Ik heb hem hier voor de wedstrijd ook succes gewenst. En als ik morgen (zaterdag, red.) verlies, zal ik ook zeggen dat hij de betere is.''

In totaal mag Nederland zowel bij de mannen als bij de mannen vijf schaatsers afvaardigen naar de start van de wereldbekercyclus op 9 en 10 december in Seoel, een week later gevolgd door wedstrijden in dezelfde competitie op het olympisch ijs in Nagano. Logisch is het om de eerste vijf van de NK naar Azië te sturen, maar zo gemakkelijk komt de commissie topsport van de Nederlandse schaatsbond er na gisteravond bij de mannen niet van af.

Achter nummer vier Jeroen Hairwassers, een 21-jarige debutant in de kernploeg van Gerard Kemkers, eindigden Bjarne Rykkje (kernploeg-Ingrid Paul) en Jakko Jan Leeuwangh op een gedeelde vijfde plaats. Pas maandag maakt de KNSB bekend wie er naast Bos worden aangewezen voor Seoel. Alleen de vijfde man lijkt een twistpunt. Leeuwangh verwacht dat de keus op hem valt. Zijn slechte prestatie op de 500 meter vindt bij Leeuwangh zijn oorsprong in ,,een soort hernia'' die hij in juni opliep. Als gevolg daarvan heeft hij nog steeds geen krachttraining kunnen doen. Leeuwangh: ,,De wereldbekerwedstrijden zijn pas over een maand, ik vind dat ze mij moeten laten rijden.''

Ook bij de vrouwen was de winnares van de 500 meter dezelfde als vorig jaar: Andrea Nuyt. Marianne Timmer werd tweede. Gewestelijk rijdster Christine Heins eindigde verrassend op de derde plaats.

    • Ward op den Brouw