Tennissers stellen ultimatum aan KNLTB over Schapers

Namens de spelers van het Nederlandse Davis Cupteam heeft kopman Richard Krajicek schriftelijk een ultimatum gesteld aan de sectie toptennis van de Koninklijke Nederlandse Lawn en Tennisbond (KNLTB). Voor 9 december willen de tennissers uitsluitsel van de bond over de vervanging van captain Michiel Schapers in wie zij het vertrouwen hebben opgezegd. Krajicek en zijn teamgenoten pleiten voor de aanstelling van Tjerk Bogstra als interim-coach zolang de beoogde captain Paul Haarhuis nog actief is in het dubbelspel.

In februari speelt Nederland in de eerste ronde van de wereldgroep tegen Spanje, dat volgende maand de finale van de Davis Cup tegen Australië speelt. Uiterlijk twee maanden voor die ontmoeting willen de tennissers de opvolging van Schapers hebben geregeld. Vanuit Lyon, waar hij met zijn Australische partner Sandon Stolle de halve finales heeft bereikt, bevestigde Haarhuis gisteren dat de Davis-Cupspelers de bond een brandbrief hebben gestuurd. Maar over de inhoud wilde de 34-jarige Brabander niets kwijt. ,,Ik vind het niet gepast daar nu op te reageren'', zei Haarhuis. ,,De bond is nu aan zet.''

In zijn laatste jaar als proftennisser wil Haarhuis ook in de wereldgroep van de Davis Cup nog in het dubbelspel uitkomen. ,,Mede op verzoek van mijn teamgenoten, die graag van mijn ervaring gebruik wilden maken'', zegt Haarhuis. ,,Daarom is een functie als captain voorlopig niet aan de orde. Ik ben door de bond ook nog niet officieel benaderd voor die functie.'' Hetzelfde geldt voor zijn tijdelijke vervanger Tjerk Bogstra, die tot begin dit jaar de privé-coach van Jan Siemerink was. ,,Ik ben door de spelers gepolst'', erkent Bogstra. ,,Al vind ik de wijze waarop zij Schapers aan de kant hebben gezet niet erg professioneel. Maar van de bond heb ik nog niets gehoord.''

Volgens KNLTB-manager Kurt Beek is het ,,heel wel denkbaar'' dat de bond de door de spelers voorgestelde constructie accepteert. In dat geval kan Schapers aanblijven als bondscoach, waarbij hij verantwoordelijk is voor de opleiding van jeugdspelers. Maar ook in die functie staat de positie van Schapers ter discussie. De sectie toptennis onder leiding van bestuurslid Lodewijk Kallenberg hult zich al twee maanden in stilzwijgen, nadat Krajicek en Siemerink captain Schapers vertelden dat de spelers niet met hem verder wilden.

Schapers wordt vooral een gebrekkige communicatie verweten met de spelers van Jong Oranje. In augustus uitte Peter Wessels, een voormalige pupil van Schapers, al felle kritiek op het functioneren van de bondscoach. ,,Alleen Schapers vindt dat hij nog de juiste man op de juiste plaats is'', vertelde Wessels aan dagblad Trouw. Bovendien weigert Sjeng Schalken als pupil van Alex Reijnders de technische en tactische tips van Schapers tijdens Davis Cup-wedstrijden uit te voeren. Vanwege die onhoudbare situatie besloten Krajicek, Siemerink en Haarhuis hun voormalige ploeggenoot Schapers de wacht aan te zeggen.

In het maandblad Sport International uitte Stanley Franker felle kritiek op zijn opvolger bij de tennisbond. ,,Mijn enige fout is geweest dat ik Schapers heb aangenomen. Hij was nog geen twee dagen binnen of hij had overal kritiek op. Ik ben ongelooflijk verbaasd dat Schapers nog blijft zitten.'' Schapers reageert furieus op de volgens hem rancuneuze uitspraken van de voormalige directeur-sportif van de KNLTB. ,,Het is de intentie van Franker om mij optimaal te beschadigen'', zegt Schapers. ,,Opstappen? Sodemieter op, ik blijf zeker aan als bondscoach. Franker heeft zelf toegegeven dat hij de jeugdopleiding heeft verwaarloosd. Ik voer nu een nieuw beleidsplan uit en het opleiden van de jeugd geeft me nog veel voldoening.''

Hoewel de spelers hem als Davis-Cupcaptain al aan de kant hebben gezet, koestert Schapers nog een sprankje hoop dat hij ook in die rol kan aanblijven. ,,Mijn lot ligt in handen van de spelers en de sectie toptennis'', stelt Schapers. ,,En die positie is niet te benijden. Ik was verrast door de inhoud van het gesprek met Krajicek en Siemerink, al ben ik zeker niet woedend weggelopen, zoals is gesuggereerd. De afspraak was dat wij pas eind dit jaar de toekomst van het Davis-Cupteam zouden evalueren. Ik heb de afgelopen maanden alleen maar halve waarheden en halve leugens gelezen. Maar de spelers hebben mij nooit duidelijk kunnen maken waarom ze van mij af willen.''