Tekort Nieuw Ensemble

Het Nieuw Ensemble en het Internationaal Opera Centrum Nederland (IOCN) vrezen liquidatie als zij niet meer subsidie krijgen. Ze schrijven dat aan de Tweede Kamer, die maandag met staatssecretaris Van der Ploeg (OCW) debatteert over de subsidieverdeling in de komende vier jaar. Het Nieuw Ensemble, dat in de jongste voorstellen van Van de Ploeg wel 30 procent extra werd toebedeeld, zegt daarmee nog altijd een half miljoen minder te krijgen dan de gevraagde 1.253.000 gulden. Die is nodig voor verbetering van honoraria, organisatie, een eigen kantoor en een repetitieruimte. Als daarin geen verandering komt, dreigt het Nieuw Ensemble het loodje te leggen, aldus de brief.

Het IOCN, dat jonge operazangers begeleidt en positief werd beoordeeld door de Raad voor Cultuur, kreeg in een brief van Van der Ploeg ook dertig procent meer toegezegd, maar dit werd weer ingetrokken omdat het IOCN geen podiumkunstinstelling zou zijn. Ook het IOCN zegt liquidatie te overwegen.