Speech Duisenberg

Alles wat de president van een centrale bank zegt wordt op een goudschaaltje gewogen. Daar is Wim Duisenberg, de president van de Europese Centrale Bank, onlangs nog eens hardhandig aan herinnerd, toen hij in een interview in bedekte termen zei dat de ECB niet van plan was met steunoperaties in te grijpen om de koers van de euro op te krikken. Pikant is overigens dat er na dat interview al vier interventies zijn geweest.

Duisenberg toonde zich gisteren opnieuw de behoedzame bankier tijdens een speech ter gelegenheid van het tienjarige jubileum van de `Amsterdam Institute of Finance', een instelling die cursussen geeft aan mensen uit de financiële wereld, en waarvan Duisenberg een van de initiatiefnemers was.

Tijd om weer eens de loftrompet te steken over de euro. ,,De euro is een van de katalysatoren van de herstructurering van de economieën van Europa, en van de verbeterde concurrentie. De eenheidsmunt is een van de oorzaken van de huidige economische groei op ons continent. En kapitaalmarkten hebben duidelijk geprofiteerd van de oprichting van de Monetaire Unie.''

Zoals het een goed centraal bankier betaamt voegde hij daar nog wat adviezen aan politici aan toe: ,,Onder de huidige economische omstandigheden is het van groot belang dat het fiscale beleid niet wordt versoepeld, en dat men verder gaat met de harmonisatie van de belastingen.'' Duisenberg maakte geen woord vuil aan de recente koersinterventies. Hij heeft zijn les wel geleerd.

(Foto Elske Oosterbroek)