Sabbatical voorbij

In 1993 wonnen Jan Westerhof en Piet Jansen de wereldtitel in Chili. Sindsdien waren de Groningers niet meer weg te slaan uit het Nederlandse team. Afgezien van wat incidentele successen (winst in de Forbo-Krommenie Nations Cup en een derde plaats van Westerhof op het WK individueel) bleven internationaal aansprekende resultaten verder uit. Verleden jaar beleefde het duo een behoorlijke dip. Het heilige vuur was verdwenen en deelname aan wedstrijden werd beperkt tot een minimum. Een soort van bridge-sabbatical of zoals Jan Westerhof het zelf zegt: een jaartje luieren. Het luieren is over, want het paar doet nu weer volop mee aan de competitie in de Meesterklasse en aan het ING Bank Topcircuit. Verleden week wonnen Westerhof-Jansen de tweede heat van het circuit en dat bracht hun aan de kop van het tussenklassement. Is de vorm terug? Op dit ING spel in ieder geval wel, getuige een subtiele verdediging van Westerhof:

Bijna het hele veld zat als NZ in 4♠, een contract dat niet makkelijk down is te spelen. Een maakvariant die nogal eens voorkwam was ♡A uit, ♣10 voor het aas, ♣V voor de heer en een troefje bij west.

Daarna was het over en sluiten voor de verdediging: ♦H zat goed, waarna op ♡H en de vrij te troeven ruitens de resterende klaverenverliezers konden worden weggepoetst. Ook Piet Jansen startte met ♡A en switchte naar ♣10. Jan Westerhof dook die kaart echter! De leider nam de heer, maar moest daarna constateren dat het spel niet meer te maken was.

Ook Jack Zhao deed mee aan het ING. De tweede heat vormde de zwanenzang voor de Rotterdamse bridge-Chinees, die volgende maand remigreert naar de Volksrepubliek. Vijf jaar geleden streek de volslagen onbekende Zhao neer in ons land.

Hij maakte pijlsnel carrière binnen de bridgesport. Hij won veel toernooien, met als hoogtepunt de winst in Nobel Van Dijk & Partners Nationaal Toernooi Circuit van twee seizoenen geleden.

Verleden jaar veroverde de Chinees, die inmiddels goed verstaanbaar Nederlands spreekt (zonder Rotterdams accent), met Crash zelfs de landstitel in de Meesterklasse viertallen. Zhao is een man van de actie. Ook met slechte handen.

Jack Zhao zat zuid. Hij paste en hoorde west 1♦ openen. Willem van Eijck op de noordplaats volgde met 2♣ en oost bood 3♣.

Zhao liet zich niet onbetuigd en gaf met deze rothand een doublet. Dat was precies het zetje dat noord nodig had. Hoewel west naar 5♦ sprong, kwam Van Eijck nog even langs met 6♣. Het slem wordt gemaakt omdat ♠H goed zit.

OW deden het nog goed door met 6♦ te redden, wat maar een down ging. Dat contract werd overigens nog gedoubleerd door zuid!

    • Jan van Cleeff