Politie mag straks meer fouilleren op wapens

. De politie krijgt ruimere bevoegdheden om personen op wapens te fouilleren. Het kabinet is gisteren akkoord gegaan met een wetsvoorstel daartoe van de ministers Korthals (Justitie) en De Vries (Binnenlandse Zaken), zo heeft premier Kok bekend gemaakt.

Korthals kondigde eind juni in de Kamer aan met het voorstel te komen, nadat de Kamerleden Van de Camp (CDA) en Kuijper (PvdA) eerder met initiatief wetsvoorstellen op dit punt waren gekomen.

Het voorstel van het kabinet moet de politie de bevoegdheid geven voorbijgangers op bepaalde tijden en in bepaalde gebieden preventief te fouilleren. De rechter-commissaris moet daartoe vooraf een machtiging geven. Die geldt dan voor een periode van ten hoogste zes uur. Ook zal de politie meer armslag krijgen om auto's te doorzoeken op wapens.

Het Kamerlid Kuijper heeft er eerder op gewezen dat de politie daartoe alleen mag overgaan als die in gezelschap is van de douane. De politie mag dat alleen als ze een inzittende van een auto verdenkt van een strafbaar feit, maar bij een reguliere verkeerscontrole mag een agent niet verder gaan dan een blik in de auto te werpen.

De nieuwe wetgeving die gisteren werd aangekondigd is ook een gevolg van de zoekactie naar wapens in de Rotterdamse Millinxbuurt, vorig najaar. De toenmalige ministers Korthals en Peper meenden dat de huidige wet de mogelijkheid tot preventief fouilleren bood.

De politie had als proef tot een massale fouillering besloten, omdat het om een wijk gaat waar veel geweld met vuurwapens plaatsvindt. De Rotterdamse rechtbank daarentegen zag daarvoor echter onvoldoende wettelijke basis.