Nederlandse voetballers zijn niet realistisch

Zijn Nederlandse voetballers nog wel zo goed als ze denken? Na de teleurstellende resultaten van Oranje zijn ook de prestaties van de clubs in de Europese toernooien allerminst indrukwekkend.

Knarsetandend zal PSV-voorzitter Harry van Raaij gisteren de loting hebben gevolgd voor de tweede fase van de Champions League. Niet zijn ambitieuze club, maar Anderlecht wacht nu lucratieve ontmoetingen met Lazio Roma, Real Madrid en Leeds United. Het is niet eens een troostprijs voor PSV dat de landskampioen mag aanschuiven in de UEFA Cup, waar het de Griekse subtopper PAOK Saloniki ontmoet. Dat duel zou overigens niet misstaan in de door Van Raaij zo gepropageerde Euro League.

Steeds nadrukkelijker krijgt die Fantasy League van Van Raaij de allure van een schuilkelder voor gestruikelde Nederlandse topvoetballers. De ironie wil dat Van Raaij juist het Calimero-gedrag voedt van een voetbalnatie die niet langer tot de Europese elite behoort. Als PSV niet langer mag spelen tegen de hors categorie van de Europese gemeenschap, neemt het mokkend genoegen met een plaats in de tweede divisie. Na de martelgang van Oranje in de kwalificatiereeks voor het WK van 2002 en de matige verrichtingen van de Nederlandse clubs in de Europese bekertoernooien, hoort Nederland daar zo langzamerhand ook thuis.

Zelfkritiek is echter niet de sterkste eigenschap van de internationals én hun bondscoach, die hardnekkig blijft volhouden dat Nederland zo goed heeft gespeeld tegen Portugal. Staat in de positieve statistieken van Louis van Gaal nog vermeld dat Oranje die wedstrijd met 2-0 heeft verloren? Nog altijd wil Nederland het mooiste voetbal ter wereld spelen zonder te beseffen dat het met die eenzijdige visie internationaal in een isolement is geraakt. En je hoeft de resultaten van de Europese topclubs er maar bij te halen om te weten dat de Nederlandse voetballer niet zo goed is als hij denkt.

Na de eerste schifting in de Champions League zijn van de Nederlandse internationals alleen nog (de momenteel geblesseerde) Stam met Manchester United en de inmiddels weer herstelde Makaay met Deportivo la Coruña aanwezig op het hoogste Europese niveau. Dat zou de beleidsmakers in Zeist te denken moeten geven. Het lijkt een vorm van hoogmoed dat Van Gaal desondanks van de daken blijft schreeuwen dat Oranje over twee jaar wereldkampioen moet worden.

Met welke spelers dan? Frank de Boer maakte de uitschakeling van Barcelona voor de Champions League slechts vanaf de bank mee. Zijn broer Ronald werd bij het falende Glasgow Rangers het slachtoffer van een merkwaardige tactiek van coach Advocaat, al had hij ook hinder van een blessure. De Nederlandse kolonie in Spanje en Schotland krijgt tenminste nog een herkansing in de UEFA Cup. Na hun rode kaarten solliciteren Van der Sar en Davids bij het ontspoorde Juventus slechts naar een transfer nu hun club alleen nog in de Serie A mag spelen. Bij het dolende Inter mag Seedorf al blij zijn dat hij nog tot de selectie van coach Tardelli behoort. Waarop is die vermeende superioriteit van het Nederlandse voetbal dan gebaseerd?

Genadeloos kreeg Vitesse in het Gelredome een spiegel voorgehouden door een even armzalig als efficiënt spelend Internazionale. De spelers en zelfs de immer nuchtere coach Koeman klopten zichzelf op de borst met de conclusie dat niet de multinational uit Milaan, maar Vitesse in twee duels het beste voetbal had gedemonstreerd. Wat zullen ze in Italië hebben gelachen om het typisch Nederlandse zelfbeklag, dat ook al viel te noteren nadat in de halve finale van het EK zelfs vijf penalty's niet aan Oranje waren besteed.

Laat het Nederlandse voetbal die zogenaamde dominantie ook eens tot uitdrukking brengen in klinkende resultaten voor we onze zegeningen tellen, betoogde oud-bondscoach Hiddink donderdag in het Gelredome. Het is de vraag of die boodschap wel begrepen wordt door Nederlandse miljonairs die in de schijnwereld bij de Europese topclubs hun gevoel voor realiteit hebben verloren. De laatste weken is duidelijk geworden dat ze zowel op technisch-tactisch niveau als mentaal de mindere zijn geworden ten opzichte van `echte' buitenlandse toppers.

    • Robèrt Misset