Nashville in Paradiso

Een avondje Nashville-songwriters in Paradiso. Rob Crosby, die de avond opende, liet horen hoe je een lied schrijft voor de verkoop: hou de melodie simpel, vloeiend, en zorg voor een refrein waarvan ten minste een regel blijft hangen. En zing het uit de grond van je hart.

Dat hij daarin heel goed is, wisten wij hier vooral van Ilse DeLange's debuutplaat, waarop vier liedjes staan waaraan hij meewerkte. Toch bleef elke verwijzing naar DeLange zorgvuldig achterwege. De zangeres die hij tegen het eind van zijn optreden op het podium uitnodigde om een paar nummers te zingen kwam dan ook niet uit Almelo, maar uit België: Nancy Casteele, sinds een jaar of drie in Nashville wonend en werkend, en daar door de plaatselijke Warner Brothers doorgeschoven naar het Nederlandse filiaal. Zingen kan ze, dat bewees ze vooral in een mooi, zuiver gezongen Cover me.

Joy Lynn White, net als Crosby zichzelf begeleidend op akoestische gitaar, had meer moeite om de essentie van haar werk over te brengen zonder daarbij door een band geholpen te worden. Als je die begeleiding erbij dacht, dan klonken haar songs een stuk beter. Wel zorgde ze voor een van de hoogtepunten van de avond door samen met Chip Taylor en z'n band I lost it van Lucinda Williams uit te voeren.

Chip Taylor is een levende legende in de popgeschiedenis. Er was zelfs een echtpaar helemaal uit IJsland overgekomen om hem hier te zien optreden. Hij begon zijn optreden met een ijzersterke uitvoering van Hank Ballards Annie had a baby. Uit 1953 weliswaar, maar Taylor bleek over het merkwaardige vermogen te beschikken om de oude nummers die hij speelde zó fris te laten klinken alsof ze gisteren geschreven waren.

Het zijn altijd anderen geweest die door Chip Taylor geschreven hits hadden, en het was een openbaring om nu eens zijn eigen vertolkingen te horen. Zoals van Wild Thing, onsterfelijk gemaakt door The Troggs en Jimi Hendrix.

Rob Crosby, Joy Lynn White, Chip Taylor & Band. Gehoord 9/11, Paradiso, Amsterdam. Herh. 11/11 Utrecht; 12/11 Groningen.

    • Bart Jippes