LITERATUUR

De Canadese schrijfster Margaret Atwood won deze week de Booker Prize voor `The Blind Assassin', waarin een bejaarde vrouw terugkijkt haar leven. Een door haar zus geschreven en postuum gepubliceerde roman, eveneens getiteld `The Blind Assassin', veroorzaakte eerder een schandaal.

,,Dit laatste illustreert Atwoods zwakke punt: een neiging om over-expliciet te zijn en de plotdraden zonder rafeltjes weer te laten samenkomen aan het eind. Het zegt veel over de kwaliteit van Atwoods werk dat dit toch nauwelijks afdoet aan de spanning in het verhaal, en dat nota bene bij een plot die niet zou misstaan in een authentiek stuiverromannetje uit de jaren dertig.'' Corine Vloet, 29-09-2000

Uitg. Bloomsbury, f 53,25. De Nederlandse vertaling, `De blinde huurmoordenaar', verscheen bij uitg. Bert Bakker.

***