Laatste eer aan hooligan

De handhaving van de openbare orde gaf de begrafenis van Feyenoord-hooligan Danny Tomson gistermiddag een extra plechtig karakter.

Stadion De Kuip loopt om kwart over twee 's middags leeg. Honderden vrienden en familieleden van Danny Tomson verzamelen zich voor de uitgang. Zo'n honderd aanwezigen steken de straat over naar het plein bij het NS-station, waar ze een honderdduizendklapper afsteken. Rook en herrie vullen het terrein. Zes motoragenten, die de ontwikkelingen op een klein afstandje volgen, negeren de rookwolken en het oorverdovende kabaal en nemen het draaiboek nog eens door.

Gistermiddag werd onder grote belangstelling de 28-jarige Danny Tomson begraven. Tomson kwam zondag in zijn woonplaats Gouda om het leven, nadat hij betrokken was geraakt bij een auto-ongeluk. Hij stierf aan zijn verwondingen.

Danny Tomson maakte deel uit van de harde kern van de F-side van Feyenoord en was veroordeeld tot een werkstraf voor zijn aandeel in de vechtpartij van maart 1997 in Beverwijk tussen Ajax- en Feyenoord-hooligans, waarbij Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven kwam. Ook kreeg hij een stadionverbod. Tomson werd destijds door justitie beschouwd als een kopstuk in de Rotterdamse hooliganbeweging.

Vóór de begrafenis, in Tomsons woonplaats Gouda, bezoekt de rouwstoet Tomsons discotheek Ministry of Dance in Rotterdam en Feyenoord-stadion De Kuip. Vijf motoragenten en enkele politieauto's begeleiden de stoet, de zwaailichten op de motoren aan. Boven het stadion cirkelt een reclamevliegtuigje met de tekst: Danny rust zacht vatos locos 4ever.

Op deze bijeenkomsten, die een besloten karakter hebben, bewijzen zijn vrienden hem de laatste eer. Directeur J. van Merwijk van De Kuip benadrukt desgevraagd dat het stadion ,,slechts gelegenheidsgever'' is. Met het verleden van Tomson heeft hij daarom niets te maken. Wel heeft Van Merwijk met de politie overlegd over de handhaving van de openbare orde buiten het stadion.

De handhaving van de openbare orde geeft de begrafenisstoet een extra plechtig karakter. De 155 volgauto's, herkenbaar aan knipperende lichten en een rood-wit lint op de antenne, krijgen ruim baan in Rotterdam en op de snelweg. De meeste deelnemers aan de rouwstoet zijn niet ouder dan Danny zelf. In de meeste auto's hangen Feyenoord-vlaggen, -sjaaltjes en -minishirtjes.

Als de colonne auto's De Kuip verlaat en stapvoets de snelweg oprijdt, zowel voor- als achteraan begeleid door motoragenten en politiebusjes, zijn alle invoegstroken door de politie afgezet. Een automobilist stapt woedend uit en foetert op de agent die met een busje de invoegstrook blokkeert.

Discotheek Ministry of Dance wordt gepasseerd, waarop de auto's korte tijd halt houden op de A20. Dan komt de stroom langzaam weer op gang.

Rond kwart voor vier wordt Gouda bereikt. Het openbare leven staat vanaf dat moment stil. Alle straten die rond de begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk liggen, zijn gesloten voor verkeer. Vooraf kregen alle bewoners per brief het verzoek van de politie hun auto's elders te parkeren. Hierdoor zou er voldoende parkeergelegenheid vrijkomen voor de rouwstoet.

Nieuwsgierigen worden geweerd. Uit voorzorg houdt de politie een fotograaf aan die te dichtbij de begraafplaats komt. Burgemeester Boone van Gouda zegt een reis naar het buitenland af en zit permanent in een stafoverleg met de politie en het openbaar ministerie.

Ademloos kijken de Gouwenaars naar de begrafenis van hun plaatsgenoot. Een jongetje op de Zwarteweg kijkt ernstig de colonne aan en weet het zeker: ,,Er is een bekende sportheld doodgegaan.''