Israël doodt Palestijnen volgens plan

De Israëlische premier Ehud Barak heeft gisteren laten uitkomen dat het elimineren van leiders van de Palestijnse onafhankelijkheidsopstand een tactische keuze is om de opstand te onderdrukken.

In het tv-journaal zei Barak dat het doden van Hussein Abayat, een leider van Al-Fatah, donderdag in Beit Sahour ,,doel en standaard is''. Helikopters vuurden raketten op zijn auto af. Hussein A'Sheich, de commandant van Al-Fatah op de Westelijke Jordaanoever, beschuldigde Israël gisteravond van een poging ook hem uit de weg te ruimen. Zijn kantoor in een flatgebouw in El-Bireh werd volgens A'Sheich door Israël gebombardeerd. Volgens Israëlische bronnen werden twee antitankraketten afgevuurd op een positie (in het flatgebouw waarschijnlijk) van waaruit Palestijnen vuurden op Israëlische militairen. In Hebron raakte Israëlisch vuur een auto van een hoge Palestijnse veiligheidsfunctionaris. De man overleefde de beschieting; zijn zoon werd gedood. De Palestijnen geloven dat ook in dit geval geprobeerd was een van hun leiders uit de weg te ruimen.

Sedert de aanslag op Abayat maken zowel Israëlische als Palestijnse bronnen melding van een snelle escalatie van de vijandelijkheden. Een Israëlische soldaat en zeker drie Palestijnen werden gisteren gedood bij vuurgevechten tussen Israëlische soldaten en gewapende Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Palestijnse bronnen maken melding van meer dan 150 gewonden. Twee Israëlische burgers werden gewond toen hun auto nabij de stad Ariel met stenen werd bekogeld. Op de Westelijke Jordaanoever strekten de gevechten zich uit van Hebron, via Bethlehem naar Jenin. Tal van Israëlische militaire posities en nederzettingen in bezet gebied werden door Palestijnen onder vuur genomen.

Israël heeft de steden Bethlehem en Ramallah weer van de buitenwereld afgesneden. Bij het graf van Rachel in Bethlehem is een uitgaansverbod afgekondigd, gericht op religieuze joden die daar willen bidden. Volgens het leger is het rond het graf van Rachel levensgevaarlijk. Regelmatig openen Palestijnen het vuur op deze voor joden heilige plaats, waarvan de Palestijnen zeggen dat het een moskee is.

Strijd via internet

pagina 4

    • Salomon Bouman