Iets nieuws

Leuk is een disfunctionerende bestuurder natuurlijk nooit, maar het Verbond van Verzekeraars heeft de vertrokken voorzitter Jos Staatsen wel een erg pikant afscheidscadeau meegegeven. Zijn vertrek had de buitenwereld nog niet bereikt of de verzamelde verzekeraars kwamen met een radiospotje over een voorzitter die snakt naar zijn pensioen. Voordat hij de vergadering wil voorstellen om naar de rondvraag te gaan, schreeuwt iedereen al ,,rondvraag''. De boodschap: zorg dat je op tijd en comfortabel met pensioen kunt op het moment dat je overbodig wordt.

Toeval of niet, het is de vraag of Staatsen inderdaad met pensioen gaat, want het voorzitterschap bij Verbond kostte hem slechts anderhalve dag per week. Zijn inzet was echter zo groot dat hij na koud een halfjaar al weer op mocht stappen. Reden: hij had zich de parttime baan ,,in de praktijk anders voorgesteld''. De voormalige directeur van de roemruchte sportzender Sport 7 zou het voorzitterschap hebben opgevat als een reorganisatieopdracht terwijl het Verbond volgens Het Financieele Dagblad toch al ,,een geoliede machine'' is. Regelmatig slaande deuren waren het gevolg van het verschil in taakopvatting.

Na het openbaar bestuur, KNVB, Sport 7 en de verzekeringswereld kan Staatsen nu op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voorwaarde is wel dat hij mensen om zich heen krijgt die van een verzetje houden. Want bij het behoudende Verbond van Verzekeraars viel zijn befaamde kreet ,,we gaan iets nieuws doen'' in elk geval niet in goede aarde.

    • Erik van der Walle