Ids Postma niet vooruit te branden

Voor Ids Postma was de afgang gisteravond compleet op de 5.000 meter bij de NK afstanden in Den Haag. De Fries had meer dan zeven minuten (7.02,74) nodig om de finish te bereiken en slaagde er niet in zich te plaatsen voor de vijf kilometer bij de eerste wereldbekerwedstrijd, volgende week in Berlijn. ,,Ik ben verrast, dit is teleurstellend'', zei coach Leen Pfrommer.

Op basis van hun prestaties vorig seizoen waren op voorhand drie Nederlanders aangewezen om deel te nemen aan de vijf kilometer in de Duitse hoofdstad: Gianni Romme, Bob de Jong en Sicco Janmaat, maar in tegenstelling tot winnaar Romme, die met 6.38,30 een baanrecord reed, en De Jong (derde), voldeed Janmaat niet aan de voorwaarde van vormbehoud. Hij ging als achttiende over de streep, nog aanzienlijk langzamer dan Postma, in 7.07,64. Aanvankelijk waren er gisteravond twee resterende startbewijzen te verdienen. Postma greep volledig mis. Rintje Ritsma, ruim tien seconden achter Romme verdienstelijk tweede, en Jochem Uytdehaage (vierde), deden wel een geslaagde gooi naar de tickets voor de World Cup. Carl Verheijen profiteerde van de misstap van ploeggenoot Janmaat.

Met zijn coach Pfrommer stond Postma voor een raadsel. ,,Ik weet niet hoe het komt'', sprak de schaatser. ,,Technisch liep het goed, maar ik kon me niet goed afzetten.'' Misschien lag het aan zijn nieuwe schaatsschoenen, speculeerde hij. ,,Op de korte afstanden ben ik daar tevreden over, maar ook op de lange afstanden moet het met deze schoenen goed gaan.'' Volgens Pfrommer was Postma vertrokken op een schema van 6.52, een tijd die achteraf ook niet voldoende was geweest om zich voor de wereldbekerwedstrijden in Berlijn te plaatsen. ,,Ik schrok van de oplopende rondetijden'', sprak de coach. ,,Hij heeft zich goed voorbereid en technisch loopt het, maar de macht ontbreekt.''

Ritsma had 's middags in de training al gezien dat het niks zou worden met Postma. ,,Hij raakt gewoon niks, het is gewoon sneu.'' Volgens de kopman van de TVM-ploeg was het aannemelijk dat het materiaal daarvan mede de oorzaak was.

Omdat Ritsma aan het einde van het vorige seizoen bij de WK afstanden in Nagano ontbrak, beschikte hij aan de vooravond van de NK afstanden nog niet over een startbewijs voor de World-Cupcyclus. In Den Haag stond de dertigjarige Fries er weer, al was het verschil met Romme nog aanzienlijk. ,,Ik heb er niet aan getwijfeld'', zei Ritsma zelfverzekerd over zijn fraaie prestatie. ,,Ik weet wat ik moet doen om hard te rijden. Ik heb nog nooit gefaald als ik er moest staan.'' Over de tien-seconden-marge met Romme: ,,Het gat is groot en ik heb nog wel wat tijd nodig om dat kleiner te maken. Ik kan ik elk geval nog beter. '' Vandaag hoopt Ritsma een ontspannen 1.000 meter te rijden, om er morgen op de 1.500 meter weer ouderwets tegenaan te gaan. Ook Postma heeft die intentie. Om aan de wereldbekerwedstrijden op de 1500 meter te mogen deelnemen, dient hij zich morgen op de schaatsmijl bij de beste acht te rijden.