Fors verlies Nasdaq door IT-fondsen

Sombere prognoses van pc-fabrikant Dell en de aanhoudende onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben de technologiebeurs Nasdaq gisteren op het laagste niveau van dit jaar gebracht.

Dell had donderdag na sluiting van de beurs al laten weten dat de omzetgroei voor volgend jaar onder de verwachting zal blijven. Deze bijgestelde prognose kwam de tweede fabrikant van personal computers in de wereld te staan op een koersdaling van 19 procent. Branchegenoten zoals Hewlett-Packard en IBM werden meegesleurd en verloren respectievelijk 9 en 6,5 procent van hun beurswaarde. Marktleider Compaq leverde ruim 5 procent in.

Ook chipfabrikant Intel moest gisteren een fors koersverlies incasseren. Nadat zakenbank Morgan Stanley had laten weten minder optimistisch te zijn over Intel – als gevolg van de lagere groei van de pc-verkoop – werd Intel in één dag 10,5 procent minder waard.

Door de val van veel technologiefondsen leverde de Nasdaq 5,35 procent in tot 3.029 punten. Zo laag heeft de index (slotstand) dit jaar nog niet gestaan. In één week hebben de technologiefondsen gemiddeld ruim 12 procent ingeleverd, terwijl de daling in vergelijking met vorig jaar een kwart bedraagt. De Dow Jones Index, waarin relatief minder technologiefondsen zijn opgenomen, moest ruim 2 procent terug tot 10.603 punten.

Los van de tegenvallende ontwikkelingen in de hightechsector is de onzekerheid op de beurs ook een gevolg van de uitblijvende uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hierdoor liggen de handelsvolumes laag en leidt slecht nieuws tot relatief forse verliezen. Ook de beurzen in Europa sloten de week af met verlies, volgens handelaren een gevolg van de situatie in Amerika.

De huidige onzekerheid op de beursvloer wordt verder gevoed door de vergadering komende woensdag van Amerikaanse centrale bankiers waarin zij zich zullen buigen over een mogelijke rentestijging. Tevens beraden de OPEC-ministers zich morgen in Wenen over de olieproductie.

Olieprijs pagina 19