EU: `Meer koeien op BSE testen'

Europees Commissaris David Byrne (gezondheid) heeft de vijftien EU-landen gevraagd om veel meer koeien te testen op de gekkekoeienziekte (BSE) dan officieel is vereist. Volgens Byrne is dat de enige manier om het vertrouwen van het publiek in het rundvlees te herstellen. Twee dagen geleden had Byrne nog gezegd dat er geen reden was voor bezorgdheid.

Binnen de EU neemt de ongerustheid over BSE, die bij mensen de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken, toe. Een ziekenhuis in het Franse Nantes gebruikt voorlopig geen rundvlees meer. De Franse voedselautoriteiten overwegen kalfszwezerik – een delicatesse in restaurants – voorlopig te verbieden. De Italiaanse minister van Landbouw heeft gevraagd om een spoedberaad met zijn EU-collega's.

Ook in Zwitserland groeit de bezorgdheid. In Genève hebben de autoriteiten, op verzoek van ouders, op scholen eveneens het rundvlees van het menu gehaald. Het Zwitserse Rode Kruis heeft haar regionale instellingen gevraagd niet langer bloed te gebruiken dat afkomstig is van mensen die tussen 1980 en 1996 in Groot-Brittannië hebben gewoond. Het zou gaan om een voorzorgsmaatregel, omdat niet zeker is dat Creutzfeldt-Jakob via bloed kan worden doorgegeven.

Sinds het uitbreken van de ziekte zijn in Groot-Brittanië 81 mensen overleden aan Creutzfeldt-Jakob. In Frankrijk tot nu toe twee. Daar is de ongerustheid toegenomen doordat dit jaar al ruim 90 gevallen van koeien met BSE zijn gevonden, tegen 31 vorig jaar.