Eten van hamburger is niet katholiek

Een goede katholiek weet wel beter dan even snel een Big Mac of een Whopper te eten, want dat is ,,een ontkenning van de heiligheid van het voedsel''.

Na een aantal vakbonden, de demonstranten tegen globalisering en de verfijnde culinaire genieters van de actiegroep Slow Food heeft nu ook een katholieke theoloog opgeroepen tot een kruistocht tegen `fast food'.

In het katholieke dagblad Avvenire pleitte theoloog Massimo Salani, die ook lesgeeft op een kokschool in Pisa, deze week ervoor voedsel niet alleen maar te zien als iets noodzakelijks. Uiteindelijk is eten ,,een gift van God''.

,,In een McDonald's zoekt men een snelle maaltijd, men stilt de honger zo snel mogelijk om zich daarna aan iets anders te wijden, zegt Salani in een interview. De kop boven het pagina-grote artikel luidt: `De hamburger? Die is goddeloos.'

Op een vraag of de snelle hamburger onderdeel uitmaakt van de protestantse cultuur, antwoordde hij: ,,Ik ken de Amerikaanse samenleving en zou antwoorden van wel: de individualistische verhouding tussen de mens en God, die is ingesteld door Luther, wordt ook weerspiegeld in de manier van eten. Wat ontbreekt is het gemeenschappelijke aspect, het delen; fast food is zeker geen katholiek model.''

Deze theoloog heeft het niet goed begrepen, zeggen de aangevallen bedrijven: fast food betekent niet snel eten, maar snel bediend worden. Veel mensen blijven uren bij ons zitten kletsen, zegt Michel Cohen, directeur van Burger King. En McDonald's Italië laat in een verklaring weten dat het bedrijf niet de papieren heeft om zich te kunnen mengen in een theologisch debat, maar voegt daaraan toe: ,,We voorzien klanten van welk ras en welke godsdienst dan ook van broodjes, en proberen die aan te passen aan hun tradities, hun geloof of hun gewoontes.''

    • Marc Leijendekker