EEN OP DE VIJF DOOR ELKAAR GERAMMELDE BABY'S OVERLIJDT

Het aantal baby's dat gewond raakt of overlijdt nadat ze te hard door elkaar zijn gerammeld was altijd moeilijk te achterhalen. Ouders en verzorgers vertellen meestal de waarheid niet als ze met een mishandeld kind bij de eerste hulp komen. Om zicht te krijgen op het aantal gevallen van het shaken baby syndrome, hebben Schotse kinderartsen van juli 1998 tot december 1999 alle eerste hulpafdelingen van ziekenhuizen en alle huisartsen gevraagd hoeveel kinderen daar met onverklaarbare breuken, hersenletsels en oogbloedingen zijn binnengebracht.

De Schotse onderzoekers vonden op die manier 19 baby's, allen jonger dan 1 jaar, wat een incidentie van bijna 25 per 100.000 baby's van 0 tot 1 jaar oplevert. Vier van deze negentien kinderen overleden aan de waarschijnlijk door hard door elkaar rammelen opgelopen letsels. Volgens de onderzoekers overlijden in Schotland dus vijf zuigeling per 100.000 zuigelingen per jaar aan het shaken baby syndrome. Schotse zuigelingen die in een stad leven, hebben twee keer meer kans op zo'n ongeluk als plattelandse zuigelingen. En tijdens de wintermaanden komen er drie maal zoveel gevallen van te heftig door elkaar geschudde baby's voor dan gedurende de rest van het jaar (The Lancet, 4 nov).

Volgens het Nederlandse centrale bureau voor de statistiek (CBS), leven er in Nederland ongeveer 200.000 nul- tot éénjarigen. Wanneer de Schotse cijfers (1 slachtoffer op 4.000 baby`s) voor Nederland zouden opgaan, raken 50 Nederlandse baby's per jaar gewond en overlijden er tien door te hevig door elkaar rammelen. De CBS-doodsoorzakenstatistiek registreert jaarlijks ruim 15 baby's die door moord of onverklaarde ongelukken om het leven komen.

    • Nienke van Trommel