Dopingproces?

Tegen oud-verzorger Willy Voet en oud-ploegleider Bruno Roussel van Festina werden in het dopingproces in Lille voorwaardelijke straffen en boetes geëist, terwijl wielrenner Richard Virenque vrijuit ging. Terecht?

Peter Winnen, oud-wielrenner: ,,Het proces in Lille is een `strafproces met een educatieve functie', zoals de rechter het omschreef. In dat perspectief bezien is het vreemd dat alleen de Festina-ploeg wordt aangepakt. Nu worden er een paar verzorgers beschuldigd van het plegen van strafbare feiten. Zij hebben de pech dat ze toevallig tegen de lamp liepen, want het zijn niet alleen oud-verzorgers of oud-ploegleiders die verstand hebben van doping. Virenque gaat vrijuit, terwijl hij toch een grote spin was in het dopingweb. Na twee jaar liegen geeft hij toe dat hij gebruikt heeft, en dan krijgt Voet de meeste negatieve publiciteit! Voet begrijpt dat hij terecht gestraft wordt, maar ik kan me indenken dat hij vraagtekens zet bij de wijze waarop Virenque wordt berecht.''

Gerrie Knetemann, bondscoach Nederlandse wielerploeg: ,,Elk woord dat er over het proces gesproken wordt is er één te veel. We weten allemaal dat dopinggebruik een probleem is in de wielersport, maar ik betwijfel of dat op deze manier opgelost moet worden. Virenque is een vreemd persoon. Na twee jaar geeft hij toe dat hij doping heeft gebruikt, waarna hij huilend in de armen van Voet valt. Met die actie heeft hij zich in het peloton niet geliefd gemaakt. Het is opvallend dat Virenque waarschijnlijk vrijuit gaat. Voet moet ook niet klagen: hij werd gepakt met doping in zijn auto, dan weet je dat je in de problemen komt. Het is terecht dat Festina is aangepakt; die ploeg heeft strafbare feiten begaan. Maar: niet iedere wielrenner gebruikt doping.''

Michiel Karsten, huisarts te Haarlem: ,,De Franse justitie is rücksichtslos: er wordt geen onderscheid gemaakt tussen drugs en doping. Voet wordt gestraft omdat hij doping heeft getransporteerd, iets wat in Nederland geen strafbaar feit is. Of ik de laatste twee jaar heb opgekeken van de houding van Virenque? Absoluut niet, sporters die gebruiken hebben doen altijd of hun neus bloedt. En dat terwijl ze exact weten waar doping te verkrijgen is. Het wordt tijd dat er een unanieme wetgeving voor dopinggebruik komt. Een hoop middelen kunnen van de zwarte lijst af. Er is pas sprake van doping als het om prestatiegerichte én schadelijke stoffen gaat.''

Teun van Vliet, oud-wielrenner: ,,Op Europees- en mondiaal niveau bestaat een probleem: de dopingwetgeving is niet unaniem. Zo zijn andere landen dan Frankrijk veel coulanter bij het bestraffen van dopinggebruik. Hopelijk zorgt het proces in Lille ervoor dat we met z'n allen op één lijn komen. Ik kijk er niet van op dat Virenque vrijuit lijkt te gaan, want Voet en Roussel waren nu eenmaal de grote mannen achter de dopinghandel bij Festina. Overigens is Virenque al gestraft door de UCI, dus helemaal onbeschadigd komt hij niet uit de affaire.''

Tonny Eyk, musicus en wielerliefhebber: ,,Ik krijg een vreemde smaak in mijn mond van het Franse rechtssysteem. In een land waar de ultra-rechtse politicus Jean-Marie le Pen wordt gedoogd, krijgen buitenlandse leden van wielerploegen een straf, terwijl Fransman Virenque vrijuit gaat. In Lille is een showproces aan de gang.''

Frans Maassen, oud-wielrenner en ploegleider van de Rabobank-junioren: ,,Bij uitspraken van een rechter worden altijd vraagtekens gezet. Voet heeft fouten begaan, maar hij is een radertje in het grote geheel. Het is opvallend dat er zo'n zware straf tegen hem maar ook Roussel is geëist. De rechter wil hen kennelijk profileren als voorbeeld van hoe het niet moet in de wielerwereld. Virenque wordt op een andere manier gestraft. Hij heeft de publiciteit tegen zich.''

    • Marcel Abrahams