Diepe la

Fijn dat de wetenschap justitie af en toe wil bijstaan als het gaat om de vervolging van ingewikkelde financiële fraudezaken. Neem nou `Operatie Clickfonds', waarin hoofdverdachte Eddy Swaab, volgens justitie, `verdachte transacties' heeft uitgevoerd.

Die complexe transacties kwamen afgelopen week aan de orde in een rechtszaak. Justitie bleek er speciaal advies over te hebben gevraagd aan professor Groenhuijsen, hoogleraar strafrecht aan de universiteit van Brabant. Inderdaad, dezelfde die ook zijn licht liet schijnen over de voorkenniszaken rond HCS en Borsumij Wehry.

Helaas, vertelde officier De Graaff tijdens de zitting, nadat hij de gegevens had verstuurd, had hij niets meer uit Tilburg vernomen. Waarschijnlijk verdween de post van het OM in een hele diepe la, want de transacties in het dossier-Swaab beslaan honderden pagina's.

Toch vreemd. Checkt justitie niet of haar opdrachten worden uitgevoerd? Jawel, zei De Graaff, hij had nog wel even gebeld. Maar ,,een medewerker van Groenhuijsen'' had hem verteld dat het ter universiteit ,,vreselijk druk'' was geweest en dat het advies ,,in het slop was geraakt.''

Vond Groenhuijsen de opdracht niet interessant genoeg? Of heeft hij er wel naar gekeken en kwam hij tot de conclusie dat de `verdachte transacties' helemaal niet zo verdacht zijn? Dat zou in ieder geval voor justitie een wat minder prettig advies hebben opgeleverd.

We moeten blijven gissen, want de professor laat weten ,,over deze zaak onbereikbaar te zijn voor journalisten.'' En blijkbaar ook voor De Graaff. Wat nu? De zaak Swaab loopt nog wel even door. Maar of het ooit tot een rapportage komt uit het Brabantse blijft ongewis. Goed dat Operatie Clickfonds zo lang duurt.

    • Joost Oranje