ZALMFOREL MET DILLEHOLLANDAISE

De winter nadert en dat betekent dat de meeste kruiden in mijn tuin aan het afsterven zijn. De basilicum is al lang uitgeregend en de munt en dragon hebben nog maar een paar blaadjes over. Ik kan wat verse kruiden betreft alleen op mijn rozemarijn, tijm en, tot de eerste strenge vorst, op mijn salie rekenen. Dit is voor mij echt een gemis omdat ik niet altijd de juiste verse kruiden kan vinden die ik voor een bepaald recept nodig heb. Onlangs kocht ik een paar bussen diepvrieskruiden van (Darégal) en vond ze heel lekker. Ze zijn reuze handig voor wie weinig tijd heeft omdat ze al gewassen en gehakt zijn. Ze zullen mijn verse kruiden uit de tuin niet helemaal vervangen, maar omdat ze in het vriesvak jarenlang houdbaar zijn, kan ik ze wel wanneer nodig gebruiken.

Laat de visbouillon in een pan op een hoog vuur tot 2 tot 3 eetlepels inkoken. Dit duurt circa 10 tot 15 minuten. Zet de ingekookte bouillon weg. Doe de boter in een schone pan en verhit op een matig vuur tot de boter gesmolten is en begint te schuimen.

Doe intussen de eierdooiers, het citroensap, mosterdpoeder en zout in een blender en draai circa 1 minuut. Giet er dan al draaiend geleidelijk de hete gesmolten boter in een dun straaltje bij en draai alles in circa 1 minuut tot een dikke saus.

Doe de hollandaise over in een kom en klop er de ingekookte visbouillon en de dille door. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Klop de 4 eetlepels slagroom tot stijve pieken en vouw die door de hollandaise.

Leg de zalmforelfilets naast elkaar in een magnetronschaal, bestrooi ze met zout en peper en leg er het deksel op. Zet ze 6 tot 8 minuten in de magnetron op 70 procent (650 watt), of tot ze gaar zijn. U kunt de filets ook grilleren. Kwast ze in dat geval met wat olie in en grilleer ze circa 3 minuten per kant, of tot ze net gaar zijn. Serveer met de dillehollandaise.

    • Kim Maclean