Vogts trainer Leverkusen

Berti Vogts is gisteren voor twee jaar benoemd tot trainer van Bayer Leverkusen. Hij lost interim-trainer Rudi Völler af die op zijn beurt tot medio 2002 aangesteld werd als bondscoach van het Duitse voetbalelftal. Daarnaast dient Völler zijn tot 2003 lopende contract als technisch directeur van Bayer Leverkusen uit.

Vogts treedt zaterdag na de uitwedstrijd van Leverkusen tegen Freiburg in dienst van Bayer. Hij wordt de opvolger van Christoph Daum die op 21 oktober ontslag nam na een positieve controle op drugsgebruik. Na het vertrek van Daum nam Völler (40) tijdelijk de honneurs waar.

Dat deed Völler ook voor Daum bij het Duitse elftal. Daum zou na dit seizoen in dienst treden van de Duitse voetbalbond als bondscoach. Na de drugstest zag de bond van de aanstelling af en vroeg het Völler diens contract te verlengen tot en met het wereldkampioenschap van 2002 in Japan en Zuid-Korea.

Völler speelde negentig interlands voor Duitsland en scoorde daarin 47 doelpunten. Hij maakte deel uit van het Duitse elftal dat onder Franz Beckenbauer wereldkampioen werd in Italië in 1990.

De 52-jarige Vogts nam ruim twee jaar geleden na verlies in de kwartfinale op het wereldkampioenschap in Frankrijk afscheid als bondscoach. Als speler werd hij wereldkampioen in 1974, als bondscoach Europees kampioen in 1996. Na het WK van 1998 was hij niet meer werkzaam bij een club.

Vogts stond niet nummer één op het verlanglijstje van Leverkusen. Die positie was voor Klaus Toppmöller, maar diens club 1. FC Saarbrücken vroeg een te hoge afkoopsom.