Vitesse stuit op Italiaanse succesformule

Ook de spelers van Vitesse bleken de wetten van het Europese topvoetbal niet te kunnen doorgronden. Een pijnlijk déjà-vu gevoel heerste gisteravond in het Gelredome nadat het sterrenensemble van Internazionale zich door een 1-1 gelijkspel kwalificeerde voor de derde ronde van de UEFA Cup.

De klaagzang bij Vitesse over het armzalige spel van de Italiaanse ploeg was een kopie van het zelfmedelijden dat het Nederlands elftal etaleerde na de uitschakeling door Italië op het EK. Alsof de UEFA zich vandaag bij de loting laat leiden door een negatief juryrapport over Inter.

Als Vitesse ooit de kans heeft gehad om naam te maken in Europa, dan was het wel in de dubbele confrontatie met Internazionale. Na de 0-0 in het Giuseppe Meazza-stadion koesterde coach Ronald Koeman tot tien minuten voor tijd de hoop dat de treffer van spits Bob Peeters in de eerste helft voldoende zou zijn voor een glorieus examen op het Europese podium. Maar diep in zijn hart had ook hij het onheil voelen aankomen.

Zelfs zonder duidelijke spelopvatting en gedragen door volgevreten vedetten toonde Inter het killersinstinct, dat aan Nederlandse voetballers niet is besteed. Als een sluipmoordenaar meldde rechtsback Simic zich in de 80ste minuut na een eigenlijk al mislukte combinatie om Inter voor een tweede afgang in Europa te behoeden.

Het nietige Zweedse Helsingborgs IF had de Italiaanse club met een begroting van 220 miljoen gulden eerder de weg versperd naar de Champions League. Toen leidde één Zweeds doelpunt in twee duels tot het vertrek van coach Lippi, die de volgens hem ,,verwende kinderen'' bij Inter niet in het gareel wist te krijgen. Zijn opvolger Tardelli geneerde zich gisteravond na de zakelijke remise bij Vitesse niet voor een uitzinnige vreugdedans in het Gelredome alsof zijn dolende team een wereldprestatie had geleverd.

Uiteraard smeet de Italiaanse oud-international onmiddellijk de deur dicht in de defensie van Inter door spits Sükur na de verlossende gelijkmaker te vervangen door verdediger Cirillo. Zo doen ze dat in Italië, waar niet de speelwijze, maar het resultaat heilig is.

Hoofdschuddend verliet oud-bondscoach Hiddink gisteravond het Gelredome nadat hij weer eens had moeten aanhoren hoe positief een Nederlandse club zich had gemanifesteerd. Het oude liedje, verzuchtte Hiddink. Vitesse demonstreerde in twee wedstrijden het betere positiespel. Linksback Van Hintum had bij zijn gerenommeerde tegenstanders ,,het angstzweet tussen de billen'' gezien. Coach Koeman vertelde op bittere toon dat hij niet zou willen beschikken over de meeste van al die grote namen in de selectie van Inter, omdat ze een elftal volgens hem niet beter maken. Maar het laat Inter koud hoe geniepig het zich langs Vitesse heeft geworsteld.

Alleen al aan salarissen betaalt Inter-voorzitter Moratti drie keer zoveel als de totale huishouding (54 miljoen gulden) van Vitesse. Schrijnend was het contrast bij de spelerswisselingen in het boeiende gevecht tussen Inter en de nummer twee van de Nederlandse eredivisie. Waar Tardelli na rust een beroep kon doen op een spits van honderd miljoen gulden (Vieri) en een in Nederland wederom verguisde middenvelder ter waarde van 52 miljoen (Seedorf) bracht zijn collega Koeman jeugdspeler Knol in het veld. ,,Dat is nu juist de kracht van het Nederlandse voetbal'', meende Van Hintum. ,,Wij kunnen alleen overleven door de jeugd te blijven opleiden. Inter bewees dat je met miljoenen guldens geen topelftal kunt kopen.''

Ook Koeman weigerde zijn elftal te veroordelen, al was het alleen maar om te voorkomen dat zijn gedemoraliseerde spelers zich zondag in de Nederlandse competitie vergalopperen tegen FC Groningen. Toch kan Vitesse het zichzelf verwijten dat het twee weken geleden in het Giuseppe Meazza-stadion te veel respect heeft getoond voor het alleen op papier imponerende Inter. Toen had er meer ingezeten dan 0-0. Gisteren toonde Vitesse veel elan in de openingsfase en incasseerde het een passende beloning, toen spits Peeters de bal met het scheenbeen achter Inter-keeper Frey lepelde: 1-0.

Die achterstand bleek het sein voor de vedetten van Inter om de lethargie te laten varen en het was een wonder dat de gelijkmaker zo laat viel. Toch had Vitesse de door Inter geboden ruimte in het tweede bedrijf beter moeten benutten. Maar in die fase kwamen de beperkingen bij Vitesse duidelijk aan het licht. Zo moest trainer Koeman zich tevreden stellen met een cosmetisch eerbetoon aan zijn ploeg, die twee keer niet verloor van Inter en desondanks het tweede, Europese bekertoernooi moest verlaten. ,,We hebben het maximale uit onze ploeg gehaald'', sprak Koeman, tegen beter weten in. ,,En we moeten onze afkomst niet verloochenen. Vitesse speelde met vijf, zes spelers onder de twintig jaar. Dat biedt perspectief voor de toekomst.''

Maar Inter had Vitesse ook een les in doelmatigheid gegeven. ,,Het Nederlandse voetbal heeft op Europees niveau weer een tik gekregen'', erkende Van Hintum. En op felle toon: ,,Toch moet PSV-voorzitter Van Raaij niet beweren dat een Euro League de enige oplossing is om aansluiting te houden met de Europese top. Ik vind het een schandalig voorstel. PSV verheft zichzelf boven de rest in Nederland en diskwalificeert een club als Vitesse door te praten over een Mickey Mouse-competitie. We hebben Inter inderdaad laten ontsnappen. Maar we moeten blijven vertrouwen op ons Nederlandse product.''

    • Robèrt Misset