UMTS-bieders vallen af

Vier van de negen bedrijven die waren toegelaten tot de veiling van de Zwitserse UMTS-frequenties, zullen uiteindelijk toch niet meebieden op de vergunningen. Gisteravond maakte Cablecom, een onderdeel van het Britse NTL Communications, bekend dat het niet mee zal bieden omdat het bedrijf verwacht dat de prijzen te hoog zullen uitvallen. Vandaag volgden T-Mobile International, een dochter van Deutsche Telekom, het Noorse Telenor en Hutchison uit Hongkong het voorbeeld van Cablecom.

De veiling begint maandag. Als zich voor die tijd nog een bieder terugtrekt, worden de kavels gewoon verkocht, aldus het persbureau AFP. De prijs bedraagt in dat geval 32 miljoen euro, ongeveer 70 miljoen gulden, per vergunning.

Als er vijf partijen in de race blijven zal het naar verwachting twee tot vier weken duren voordat duidelijk is welke telecombedrijven een vergunning krijgen om 15 jaar lang gebruik te mogen maken van de Zwitserse UMTS-frequenties, die snel en draadloos dataverkeer mogelijk maken. De nieuwe technologie die gebruik maakt van UMTS-frequenties zorgt ervoor dat gebruikers bijvoorbeeld kunnen internetten via de mobiele telefoon. Er zijn nu nog vijf kandidaten over die vier vergunningen te verdelen hebben. Dat zijn Swisscom, dat voor tweederde in handen is van de Zwitserse overheid, France Telecomdochter Orange, een samenwerkingsverband van British Telecom en Tele Denmark onder de naam Sunrise, Diax en het Spaanse Telefonica. KPN biedt niet mee op de frequenties.

Omdat er op dit moment nog maar vijf bieders zijn op vier kavels, lijkt de situatie wel wat op die in Nederland. De Nederlandse frequenties werden eerder dit jaar geveild. Toen waren er zes bieders voor vijf vergunningen. De opbrengst van de veiling in Nederland viel tegen.