Uit het lood: Berichten uit de branche

Querido strikt multiculturele auteurs

Uitgeverij Querido heeft bijna zeventig reacties gekregen op de actie `Querido bekent kleur', waarin de uitgeverij jonge `multiculturele' auteurs uitnodigde een verhaal in te leveren. Ter gelegenheid van de komende Boekenweek, die onder het motto `Het land van herkomst' het `schrijven tussen twee culturen' belicht, wil de uitgeverij een aantal van de verhalen bundelen in een boekje dat rond de 120 pagina's zal bevatten.

,,Het was vooral de bedoeling om de drempel van onze uitgeverij te verlagen'', zegt Lidewijde Paris van Querido. ,,Dat is gelukt. We hebben veel reacties binnen gekregen, van Duitsers, Antillianen, Russen, Surinamers en Amerikanen. Maar niet alleen van allochtonen, ook van Nederlanders. We zijn erg blij dat de actie zich zo goed heeft verspreid.'' Daarmee is niet gezegd dat de uitgeverij nu beschikt over een ruim arsenaal aan allochtone auteurs. ,,De een heeft meer begeleiding nodig dan de ander'', zegt Paris. ,,Nederlands is bovendien niet voor iedereen de moederstaal; er zijn dingen die vertaald moeten worden. Voor de bundel nemen we gewoon wat goed is.''

Toen de stiching Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek dit voorjaar het thema voor de boekenweek bekendmaakte, signaleerde een groep kleine onafhankelijke uitgeverijen (Vassallucci, De Geus en Van Gennep) dat traditionele bedrijven als Querido een erg rustige boekenweek tegemoet zouden gaan omdat daar uitsluitend witte Nederlandse schrijvers zouden zitten. ,,Het ging ons er niet om een achterstand in te halen'', zegt Querido-uitgever Paris. ,,Ook als het maar één verhaal had opgeleverd, was het project wat mij betreft al geslaagd geweest.'' Voolopig lijkt het `kleur bekennen' twee echte nieuwelingen in de stal van de uitgeverij te hebben gebracht. Op het festival Crossing Border in Amsterdam traden de Oostenrijks-Brabantse Maurice Kummer en de Iraakse Koerd Goran Baba Ali op.

Verkoop digitale boeken begint met Forsyth

In december begint internetboekhandel Boeknet met de verkoop van electronische boeken (e-books). De eerste titel zal een vijfluik van de Britse schrijver Frederick Forsyth zijn. De honderd Rocket e-Books, draagbare leesapparaatjes voor, e-books, die het bedrijf eerder deze maand te koop aanbood, raakten binnen drie dagen uitverkocht. Ook downloadden klanten van Boeknet tweeduizend gratis e-books.

Dat zegt directeur Maarten Timmers Verhoeven van Boeknet. Hij is verrast door de belangstelling voor de digitale boeken en de leesapparaten. ,,De aanbieding van de Rocket eBooks was eenmalig, dat ging om een restpartij. Volgend voorjaar komt de opvolger, de Rockman.'' De grote belangstelling voor het downloaden van digitale boeken, wat Boeknet samen met het Utrechtse bedrijfje ebook.nl doet, betekent dat de verkoop van het eerste Nederlandse e-book zo snel mogelijk zal beginnen. Het gaat om een serie van vijf verhalen van de Britse auteur Frederick Forsyth. Het eerste wordt gratis aangeboden, voor de volgende vijf zal ongeveer tien gulden per stuk moeten worden betaald.

Forsyth noemde zichzelf onlangs `een computerbarbaar uit overtuiging' in de New York Times. Hij schrijft op een typemachine en corrigeert met de hand. Het werk dat in december in Nederland digitaal te koop zal zijn, kan sinds vorige week al in het Engels aangeschaft worden. The veteran is voor drie dollar exclusief op internet te koop. Na The veteran volgen nog vier verhalen, die allemaal gepubliceerd worden door de digitale uitgever Online Originals. Die probeert auteurs te paaien met een hoog royalty-percentage. Forsyth krijgt de helft van de opbrengst, terwijl dat percentage doorgaans rond de tien ligt.

In Spanje experimenteert bestsellerauteur Arturo Pérez-Reverte met internetverkoop Hij verkoopt sinds een week duizend digitale boeken per dag. Zijn El oro del rey, het vierde deel van een serie romans over de zeventiende-eeuwse legerkapitein Diego Alatriste is sinds een week digitaal te koop. In de Spaanse krant El País toont Pérez-Reverte zich buitengewoon tevreden met de verkoopcijfers. Het boek kost in de digitale versie drie euro en blijft nog tot het einde van de maand electronisch te koop. Daarna komt het in de winkel te liggen.

Ook sommige doden gaan digitaal. Op 20 november publiceert de digitale uitgever Livereads een tot nu toe onbekend werk van Jack Kerouac, de legendarische, in 1969 overleden auteur van On the road. Hoeveel het boek, Orpheus emerged, gaat kosten is nog niet duidelijk.

Meer fun bij Donner

De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten opent op 17 november samen met `nachtburgemeester' en dichter Jules Deelder de verbouwde boekhandel Donner. De vernieuwde winkel aan de Lijnbaan telt acht verdiepingen en biedt ruimte aan een kwart miljoen titels. Donner was enkele jaren geleden al de eerste grote boekwinkel die een lunchroom in het eigen pand uitbaatte, een inmiddels door verschillende collega-boekverkopers overgenomen innovatie. Grote boekhandels willen voorkomen dat `funshoppende' bezoekers de winkel verlaten omdat ze bijvoorbeeld honger hebben.

Begin dit jaar evenaarde de ook verbouwde Amsterdamse boekhandel Scheltema Holkema Vermeulen Donner in grootte, maar inmiddels liggen de Rotterdammers weer ruim aan kop. Overigens behoren de twee winkels tot hetzelfde concern, de Boekhandels Groep Nederland. Dezer dagen wordt een als mobiel theater fungerende container door de omgeving van Rotterdam gereden, die als doel heeft de groei van Donner naar 19.800 kubieke meter inhoud te symboliseren. In de container treden schrijvers op.

De opening door de burgemeester is het begin van een activiteitenweek in de winkel, met toneelstukken, signeersessies en een soap door theatergroep De Troika, Werk aan de winkel, over het leven in een boekenzaak.

    • Arjen Fortuin