UAL mijdt Schiphol

Twee vluchten van United Airlines (UAL), de grootste luchtvaarmaatschappij ter wereld, zijn gisteren niet op Schiphol geland wegens de alcoholcontroles op de luchthaven. Volgens een woordvoerder van UAL weken de toestellen uit naar Brussel omdat de procedures op de Nederlandse luchthaven onduidelijk waren. ,,De piloten wilden eerst opheldering over hoe en wanneer de alcoholcontroles worden uitgevoerd en wat de normering is'', aldus de zegsman. ,,In Amerika is men gewend aan controles, zowel door de autoriteiten als UAL zelf. De Nederlandse richtlijnen en procedures waren echter niet tevoren doorgegeven.'' De vluchten op Schiphol zijn inmiddels hervat.

De luchtvaartpolitie heeft afgelopen weekeinde vliegtuigbemanningen op Schiphol op alcohol gecontroleerd. Een gezagvoerder van een Roemeense maatschappij kreeg toen een boete en een tijdelijk vliegverbod. De luchtvaartpolitie is van plan met regelmaat controles uit te voeren. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat kondigde begin dit jaar al aan strenger op te treden tegen alcoholgebruik.