Tulip in rode cijfers, honderd banen weg

Tulip duikt dit jaar in de rode cijfers. Om het computerbedrijf uit Rosmalen weer winstgevend te maken, is ontslag van een derde van de driehonderd werknemers volgens bedrijf en bonden onvermijdelijk.

De tegenvallende resultaten zijn te wijten aan leveringsproblemen van toeleveranciers. Daarbij kampt Tulip met een achterblijvende vraag in de zakelijke markt voor pc's en met een dure dollar.

De omvang van het vanmorgen aangekondigde operationele verlies komt in de buurt van 9,5 miljoen euro (21 miljoen gulden), zo liet het bedrijf weten. Daarbovenop komt nog een herstructureringsvoorziening van 4,5 miljoen euro. Dat bedrag is nodig om de organisatie opnieuw in te richten, waarbij het bedrijf vooral de verhouding met toeleveranciers wil verbeteren.

De problemen bij Tulip komen niet geheel onverwachts. In september maakte het bedrijf al een verlies van 6,6 miljoen euro over het eerste halfjaar bekend. Tulip sloot het boekjaar 1999 af met een positief resultaat van 0,3 miljoen euro. Drie maanden geleden wees het bedrijf er al op dat de winstmarges onder druk stonden van de hoge dollarkoers.

Met de voorgenomen maatregelen wil Tulip onder meer de interne bedrijfsprocessen en de logistiek vereenvoudigen en de voorraden verminderen. Een en ander dient de kosten op jaarbasis met 7,5 miljoen euro terug te brengen.

De reorganisatie zal voornamelijk het personeel in Den Bosch treffen. De werknemers van het begin dit jaar overgenomen 2L (draagbare pc's en notebooks) in Hoevelaken zullen gespaard blijven, weet vakbond De Unie te melden. De vestiging in Rosmalen, langs de A2, wordt gesloten. Ontslagen zijn hierbij onvermijdelijk. De directie wil de twee ondernemingen op één locatie in Midden-Nederland samenvoegen, waardoor een derde van het aantal banen verdwijnt.

Volgens De Unie is deze keuze ,,extra zuur voor de Tulip-medewerkers in Den Bosch. Dit zijn juist de mensen die al lange tijd bij Tulip in dienst zijn en in 1998 de surseance van betaling hebben moeten doorstaan.''

    • Eenredateuren