RYAN ADAMS

Whiskeytown maakte muziek die gerangschikt werd onder alternatieve countryrock. Zanger/gitarist Ryan Adams schijnt nu die groep opgedoekt te hebben. Heartbreaker, zijn eerste soloplaat, begint met een gesprek over een nummer van Morrissey. Als om te bewijzen dat hier een artiest staat met een bredere horizon dan de gemiddelde countryrocker.

Het vrolijke openingsnummer heeft inderdaad een Brits tintje, hoewel je bij aanvang nog zou zweren dat Dylans Subterranean Homesick Blues werd ingezet. Het contrasteert met de rest van de plaat, die in het teken van liefdesverdriet staat. Dat ontaardt gelukkig niet in larmoyante muziek, maar in een bij vlagen prachtig verslag van Adams' gemoedstoestand. Zoals in `Come Pick Me Up': Fuck me up/Steal my records/Screw all my friends, maakt niet uit wat ze flikt, With a smile on your face/And then do it again. Mooi begeleid door onder anderen Gillian Welch, die haar banjo laat klinken als was het een doornenkrans. Welch speelt een grote rol op deze plaat: ze zingt en speelt elektrische bas, banjo en gitaar. Andere hoogtepunten zijn `Oh My Sweet Carolina', met vocale ondersteuning van Emmylou Harris; en het dromerige, Beatles-achtige `AMY'. En mooi als een herfstige zondagmiddag in de kroeg klinkt `Damn Sam,

(I Love A Woman That Rains)'.

Ryan Adams: Heartbreaker. Bloodshot Records BS 071. Adams treedt op 12/11 om 21 uur in Paradiso, Amsterdam.

    • Bart Jippes