Ramsj

E.M. Beekman: Paradijzen van weleer. Gebonden, Prometheus 1998, van ƒ83,75 voor ƒ25,-.

Het Martyrium Amsterdam.

Verzorgd uitgegeven, degelijk boek over de koloniale literatuur uit Nederlands-Indië van 1600 tot 1950. Beekman geeft een overzicht van de boeken die in en over de gordel van smaragd zijn geschreven. The Times noemde het een `glorieus boek', Vrij Nederland sprak van een `meesterwerk'. Het gaat hier om een vertaling uit het Engels.

Hans van Manen: Portrait.

Paperback, Scheffers 1996, van ƒ79,90 voor ƒ29,90. Premsela Amsterdam.

De timing om dit boek op te ruimen is opmerkelijk, want Van Manen heeft net de Erasmusprijs gewonnen en is te zien in het Stedelijk. Maar goed, Premsela heeft een fotoboek van Hans van Manen met een inleiding van Willem Jan Otten. Veel blote gespierde mannen, erecties, strakke onderbroeken en een prachtige foto van Ischa Meijer met rok en pumps. Foto's zijn in z/w.

Robert Lacey, Danny Danziger:

The year 1000. Gebonden, Little, Brown and Company 1999, van ƒ57,95 voor ƒ14,95. Martyrium Amsterdam.

Hoe zag het leven in Engeland eruit rond het jaar duizend? In dit millenniumboek geven Lacey en Danziger antwoord op die vraag. Men kende indertijd nog geen suiker en geen spinazie, maar wel makelaars en roddeljournalisten. Leuk en onderhoudend.

John Gribbin: Almost everybody's guide to science.

Gebonden, Weidenfeld & Nicolson,

van ƒ57,95 voor ƒ19,95.

Het Martyrium Amsterdam.

`Dit boek is bedoeld voor iedereen die wel weet dat wetenschap belangrijk is, maar die zich laat afschrikken door de technische details', aldus Gribbin. In elf hoofdstukken vertelt hij wat we nu weten over o.m. atomen, wind, zon en sterren. Meer gepopulariseerde wetenschap is te vinden in The emperor's new mind (van ƒ42,95 voor ƒ14,95, bij Het Martyrium) van Roger Penrose. Bij Penrose ligt de nadruk op computers, de hersenen en natuurkunde.

Harold Evans: The American Century. Paperback, Jonathan Cape 1998, van ƒ95,- voor ƒ42,50.

De Boekenmarkt Den Haag.

Jubelend ontvangen boek over de geschiedenis van de Verenigde Staten in de 20ste eeuw. Evans is een gerenommeerde Britse journalist en staat garant voor een prettige stijl. Groot formaat, veel illustraties en (helaas) een paperback, wat deze studie – die ruim zevenhonderd pagina's telt – nogal telefoonboekachtig maakt.

A.J. Hanou, G.J. Vis: Johannes Kinker briefwisseling. Paperback, Rodopi 1992-1994, van ƒ240,- voor ƒ45,- (voor 3 dl.) Antiquariaat Hofman, Utrecht.

Drie interessante titels uit de Atlantis-reeks van uitgeverij Rodopi. Hanou en Vis bezorgden, in drie flinke paperbacks, de brieven van de vooraanstaande schrijver, filosoof, estheticus, taalkundige en commentator Johannes Kinker (1764-1845). Machteld Bouman bezorgde de anti-maçonnieke klucht De uitvaert van het vryje metzelaersgilde uit 1735 (van ƒ47,50 voor ƒ19,50) en David Fausett bezorgde de vertaling van een roman uit 1708 van Henrik Smeeks The mighty Kingdom of Krinke Kesmes (van ƒ60,- voor ƒ17,50). Veel kennis die Smeeks gebruikte was afkomstig van Hollanders die het legendarische zuidelijke continent Australië hadden bezocht.

Sheila Fitzpatrick: Everyday Stalinism. Gebonden, OUP 1999,

van ƒ81,30 voor ƒ24,95.

Nayler & Co Den Haag.

Indrukwekkende studie over het dagelijks leven in Rusland tijdens het stalinisme. De nadruk ligt op de steden waar het leven binnen een paar jaar drastisch veranderde. Hoe de Russische boekillustraties en typografie in de periode 1900-1930 veranderden, is te lezen en te zien in Aus Vollem Halse (van ƒ149,95 voor ƒ32,50 bij Roelants in Nijmegen), een studie van John E. Bowlt en Béatrice Hernad.

Carla Waal: Harriet Bosse. Gebonden, Southern Illinois Press,

van ƒ79,90 voor ƒ27,50.

Boekhandel Roelants Nijmegen.

Goed gedocumenteerde biografie van de Noorse actrice Harriet Bosse. Zij staat bekend als de muze van August Strindberg en was korte tijd met hem getrouwd. In Birthday letters (van ƒ64,90 voor ƒ19,95 bij Het Martyrium in Amsterdam) zijn de gedichten gebundeld die Ted Hughes gedurende 25 jaar schreef voor zijn vrouw & muze: de dichteres Sylvia Plath.

Michael Pye: De waterkelder. Paperback, Nijgh & van Ditmar 1996,

van ƒ37,90 voor ƒ14,90. De Slegte.

Roman over Grietje Reyniers, volgens de ondertitel `de eerste hoer van New York'. Grietje Reyniers heeft echt bestaan en was een wilde dame, die een paar keer met het gerecht in aanraking kwam. Over haar leven is weinig bekend, wat Pye de ruimte gaf om zijn verbeelding te gebruiken. Goed ontvangen in The Times.

Bas Hageman: Limericks & limericken. Paperback, Spectrum 1998, van ƒ26,35 voor ƒ7,90.

Steven Sterk Utrecht.

Leuk en degelijk boek over de limerick. De geschiedenis komt ter sprake, de onderwerpen en genres, de vormen van rijm en hoe je limericks moet maken. Verder bevat het boekje een lijst met plaatsnamen met de daarbij passende rijmwoorden en een lijst met klanken met daarop passende plaatsnamen. Uitvoerige bibliografie.

    • Ewoud Sanders