Protest Nigeria tegen per stortauto naar massagraf

Woedende Nigeriaanse studenten hebben woensdag de massabegrafenis verhinderd van 97 mensen die levend verbrandden na een verkeersongeluk met een tankauto.

Ze protesteerden omdat de autoriteiten in de stad Ile-Ife de verkoolde resten van de slachtoffers per stortauto naar het massagraf wilde laten vervoeren. Plaatselijke kranten meldden dat gisteren.

Circa 500 studenten van de Obafemi Awolowo universiteit in Ile-Ife gingen voor de stortauto liggen om het transport te blokkeren. Ook ontvoerden ze een hooggeplaatste gezondheidsfunctionaris die opdracht tot het vervoer gegeven had. Die man werd later op de dag weer vrijgelaten.

Gezondheidsautoriteiten zagen zich gedwongen over te gaan tot een massale teraardebestelling na klachten van het plaatselijk Seventh Day Adventist ziekenhuis waar de lijken lagen opgeslagen. De directie van dat ziekenhuis liet weten dat de stoffelijke resten begonnen te stinken. Door voortdurende storingen in de stroomtoevoer was het onmogelijk om de lijken te koelen.

Het verkeersongeluk gebeurde bij een controlepost van de politie op de autoweg van Ibadan naar Ile-Ife, 250 km van Lagos. Een tankauto, geladen met benzine, botste op een rij personenwagens en ontplofte. Zeker 200 mensen kwamen om het leven. Meer dan 150 auto's brandden volledig uit. Bij de ramp kwam ook een onbekend aantal straatventers om die hun waren aan de wachtende automobilisten hadden proberen te slijten.

Volgens Nigeriaanse kranten was de politie verantwoordelijk voor het ongeluk. Agenten zouden de auto's alleen maar hebben aangehouden om smeergeld te vragen. Dat deden ze op een zeer bochtig deel van de weg waar een enorme opstopping ontstond. De vrachtwagenchauffeur die de file te laat zag, kon de rij auto's niet meer ontwijken. Hij verloor de macht over het stuur toen zijn remmen weigerden.

De politie bestrijdt dat de controlerende politieagenten om steekpenningen vroegen. Ze wijt het ongeval aan de slechte staat van de weg en aan het ongeduld van de automobilisten.