Potternacht in Westerkerk op 8 december

DE WESTERKERK IN Amsterdam is even Zweinstein in de nacht van 8 december op 9 december. Dan is het Potternacht omdat vanaf middernacht de nieuwe Harry Potter, De Vuurbeker te koop is. In veel (kinderboek)winkels in het land worden speciale feesten gehouden in de nacht dat HP4 verschijnt. In Amsterdam gaat de poort van de eeuwenoude Westerkerk om half elf open: alleen voor kinderen. Het liefst verkleed als figuren uit de Potterboeken. Ook moet je een slaapzak meenemen want het is koud in de kerk. De Potternacht eindigt om twaalf uur, als de torenklokken slaan en de uilen opvliegen. Vanaf dat moment kun je Harry Potter en de Vuurbeker kopen.

In Utrecht hoef je op 9 december niet naar de gewone kinderboekhandel om het boek te kopen. In de oude brandweerkazerne op het Stadhuisplein is tijdelijk boekhandel Klieder en Vlek ingericht, de boekhandel waar Harry en zijn vrienden altijd hun schoolboeken kopen. Van Harry's afdeling Griffoendor komt het schilderij van de Dikke Dame weet jij wachtwoord? Jammerende Jenny is er ook, op haar wc.

In Groningen en Rotterdam begint de Potterdag al vroeg, om een uur of zeven 's ochtends, net als een gewone schooldag op Zweinstein. In de café's Pigalle en Dudok, tegenover de Groningse Kinderboekwinkel en `De kleine kapitein' in Rotterdam, kun je ontbijten als op Zweinstein. Echt Engels dus, met gebakken eieren en worstjes, havermoutpap, jam en toast.

Ook op andere plaatsen in Nederland en België worden speciale Potterfeesten aangericht. Het Potterhoekje op internet (www.nrc.nl/Potterhoekje) komt binnenkort met een prikbord waarop alle boekwinkels en andere Potterfans aankondigingen over Potter-activiteiten kwijt kunnen. We melden de komende weken meer over de Potterdag en -nacht.