Pas verschenen

Marianne Fredriksson: Inge en Mira. Vert. Janny Middelbeek-Oortgiesen,

De Geus, 251 blz. ƒ39,90 (geb.)

Een onafhankelijke vrouw met weinig problemen ontmoet een Chileense politieke vluchtelinge in een Zweeds tuincentrum. Ondanks hun verschillende persoonlijke achtergronden voelen ze zich tot elkaar aangetrokken. Marianne Fredriksson over haar roman: `Ik wilde een boek schrijven over de ontmoeting tussen immigranten en Zweden, maar het werd vooral een verhaal over de vrienschap tussen vrouwen'.

W.L. Idema: Prinses Miaoshan.

En andere Chinese legenden van Guanyin, de bodhisattva en barmhartigheid.

Atlas, 281 blz. ƒ59,90

De klassieke versie van de legende `Kostbare rol van de wierookberg' voor het eerst volledig vertaald door W.L.Idema. Guanyin, de bodhisattva van barmhartigheid, in de gedaante van Prinses Miaosham verwerft het boeddhaschap door haar dood. Michel Hockx over Guanyins vorige boek: `De afwisseling van vertalingen, commentaar en biografie maakt De onthoofde feministe, ondanks de omvang, een levendig en leesbaar boek. (Boeken 1.10.'99)

Ha Jin: Wachten (Waiting).

Vert. Manon Smits,

De Geus, 378 blz. ƒ44,95 (geb.)

Roman van de Chinese schrijver Ha Jin, bekroond met de National Book Award 1999 en winnaar van de PEN/Faulkner Award, de grootste prijs voor fictie in de VS. Een militaire arts wordt verliefd op een verpleegster ten tijde van de Culture Revolutie. Omdat zijn vrouw een scheiding tegenwerkt, duurt het 18 jaar voordat de arts met de verpleegster kan trouwen. Diana Comijs over Waiting: `Op een ingehouden manier beschrijft Ha Jin hoe hun liefde langzaam wordt verstikt onder de deken van regeltjes en bemoeizucht'. (Boeken, 10.3.00)

Harry Mulisch: De Verhalen.

De Bezige Bij, 850 blz. ƒ69,50 geb.

`Wanneer het me voor het eerst opviel weet ik niet precies meer. Maar wel weet ik dat het me sinds die dag ongeveer twee jaar onafgebroken vastgehouden heeft. Steeds als ik er langs kwam, voelde ik het weer en steeds sterker: er was iets in die kamer'. Eerste regels van `De kamer', het debuut van Harry Mulisch uit 1947. Vierde druk van de bundel De Verhalen 1947-1977. De fraai gebonden uitgave is aangevuld met verhalen die Harry Mulisch schreef tussn 1947 en 1990.

Steve: Verdoken liefde.

Van Halewyck, 120 blz. ƒ27,50

Boek met tekeningen van de Belgische tekenaar/illustrator Steve Michiels. De prenten verschenen eerder in kranten en tijdschriften.

NON FICTIE

Peter Bootsma ism Hans Dortmans: De Molukse acties. Treinkapingen en gijzelingen 1970-1978. Boom, 398 blz. ƒ45,-

Wijster, De Punt, Wassenaar, Amsterdam: plaatsnamen die herinneringen ophalen aan dramatische acties van de Vrije Zuid-Molukse jongeren in de jaren zeventig. Het boek is gebaseerd op onderzoek dat ook ten grondslag heeft gelegen aan de tv-documentaire `Dutch Approach', waarvan 6 november jl. het eerste deel werd uitgezonden.

Jan van Oudheusden:

De Amerikaanse geschiedenis in een notendop. Wat iedereen van de Verenigde Staten moet weten.

Prometheus, 160 blz. ƒ17,50

Historicus Jan van Oudeheusden geeft een beknopt en helder overzicht van de Amerikaanse geschiedenis. Goed geïnformeerd, verfrissend objectief in zijn rake kwalificaties (het Tet-offensief was een `wanhoopsoffensief', de `ongemanierde Texaan' Johnson bereikte meer dan Kennedy), enkele missers daargelaten (er werden geen 300 Sioux opgehangen in Minnesota na een opstand in 1862, maar 38; de overige doodvonnissen werden ingetrokken).

Bert Theunissen: `Nut en nog eens nut'. Wetenschapsbeelden van Nederlandse natuuronderzoekers 1800-1900. Verloren 220 blz. ƒ49,70

Hugo de Vries en H.A. Lorentz hebben hun laboratorium, maar wie was Gerrit Jan Mulder, of Pieter Harting. Ook zij waren vooraanstaande Nederlandse natuuronderzoekers in de 19de eeuw. Over hen en over hun opvattingen van `zuiver wetenschappelijk' en van `maatschappelijk nuttig' onderzoek handelt deze studie.

John Keegan: De Eerste Wereldoorlog. 1914-1918 (The First World War), vert. Bab Westerveld, Balans, 519 blz. ƒ65,–

Zeer geroemde en handzame studie van de Eerste Wereldoorlog. Keegan is docent miltaire geschiedenis en defensiespecialist van The Daily Telegraph en bereikte ook met eerdere boeken zoals De Tweede Wereldoorlog en zijn History of Warfare een breed publiek. `Keegan blinkt uit in zijn analyse van de krijgshandelingen.' (Paul Scheffer in Boeken, 13.11.98).