Oranje tegen Spanje zonder buitenspelers

Bondscoach Louis van Gaal kiest volgende week voor de oefenwedstrijd tegen Spanje in Sevilla noodgedwongen voor een systeem zonder vleugelspelers. De linksbuitens en rechtsbuitens die de afgelopen periode werden geselecteerd, zijn niet fit of niet in vorm.

Van Gaal is een voorstander van een systeem met vleugelspelers, maar hij kiest nu voor een versterkt middenveld. ,,Het resultaat van de mensen aan de flanken is de laatste wedstrijden tegengevallen. Ook daarom proberen we wat anders. Pakt het in Spanje goed uit, dan is het natuurlijk een optie voor een volgend duel.''

De keuze van Van Gaal biedt kansen aan Jerrel Hasselbaink. De spits, nu uitkomend voor Chelsea, scoort overal aan de lopende band, maar werd de afgelopen jaren door de verschillende bondscoaches vaak over het hoofd gezien. ,,Hij is een ander soort spits en nu gaan we anders spelen'', aldus Van Gaal. ,,Dat komt goed uit. Bovendien moet ik hem een kans geven. Hij scoort veel.''

De bondscoach heeft Kevin Hofland ook geselecteerd voor de wedstrijd tegen Spanje. De verdediger van PSV debuteert in het gezelschap van Oranje. Een dag na zijn ongelukkige Champions Leagueduel tegen Anderlecht met een blunder en een rode kaart, toonde Hofland zich verheugd over zijn selectie. ,,Zo gaat het nou eenmaal in het voetbal'', zei hij.

Terug in de selectie van Nederland zijn Patrick Paauwe van Feyenoord, Roy Makaay van Deportivo en Winston Bogarde van Chelsea. Ze werden wel eerder opgeroepen, maar nog niet door de huidige bondscoach. Paauwe heeft nog geen speelminuut in het Nederlands elftal achter zijn naam staan. Hij maakte in 1999 de oefentrip naar Brazilië mee.

Van Gaal had voor de wedstrijd tegen Spanje te maken met veel afvallers: Ronald de Boer, Giovanni van Bronckhorst, Wilfred Bouma, Boudewijn Zenden, Arthur Numan, Marc Overmars en Jaap Stam. Patrick Kluivert bleek op het laatste moment wel fit genoeg. De groep bestaat nu uit negentien man.

Volgens Van Gaal had hij tot het laatste moment overleg gevoerd met de clubs, coaches en medische begeleiders. ,,Sommige jongens spelen wel voor de club, maar zijn niet fit genoeg om te worden geselecteerd voor Oranje. Anderen zijn wel fit, maar komen nauwelijks in actie. Ik moet daarin een afweging maken.''

Van Gaal gaf enkele voorbeelden. Makaay viel na zijn blessure, opgelopen tijdens het Europees kampioenschap, drie keer in bij Deportivo. Kluivert deed in de afgelopen drieëneenhalve week precies 20 minuten mee. ,,Soms selecteer ik op naam, reputatie. Dan ga ik op m'n gevoel af. Ik weet niet precies hoe ze er voorstaan. Ik schat deze spelers echter hoger in dan andere kandidaten, die wel wekelijks in de eredivisie spelen.''

De mindere vorm van doelman Edwin van der Sar bij Juventus is de bondscoach niet ontgaan. ,,Hij keept momenteel wat ongelukkig. Ik heb een afweging gemaakt en besloten hem krediet te geven. Het is nu aan hem te bewijzen dat de bondscoach een goede beslissing heeft genomen.''

De selectie: Van der Sar (Juventus), Westerveld (Liverpool); Reiziger (Barcelona), Ricksen (Glasgow Rangers), Melchiot (Chelsea), Hofland (PSV), Frank de Boer (Barcelona), Bogarde (Chelsea); Bosvelt (Feyenoord), Seedorf (Inter), Van Bommel (PSV), Paauwe (Feyenoord), Bruggink (PSV), Davids (Juventus), Cocu (Barcelona); Makaay (Deportivo), Hasselbaink (Chelsea), Vennegoor of Hesselink (FC Twente), Kluivert (Barcelona)