Mogelijk gesprek Tamil Tijgers en regering Colombo

President Chandrika Kumaratunga van Sri Lanka is bereid rechtstreekse vredesbesprekingen te voeren met de Tamil Tijgers. Ze heeft dit gisteren in Colombo gezegd tijdens de openingszitting van het parlement.

Kumaratunga's uitspraak wordt gezien als een doorbraak, omdat zij tot nu toe heeft geweigerd met de meest militante groepering van het eiland te onderhandelen. Op hun beurt hebben de Tamil Tijgers laten weten de ondeelbaarheid van Sri Lanka te zullen accepteren. Daarmee is hun eis van een zelfstandige Tamil-staat binnen Sri Lanka voorlopig van tafel.

De Tamil Tijgers hebben wel laten weten dat, alvorens zij om de tafel willen gaan zitten, eerst de opheffing van de blokkade van het schiereiland Jaffna moet worden opgeheven, waar de overwegend Tamil-bevolking verstoken is van voedsel en medicijnen. President Kumaratunga heeft evenwel verklaard niet te zullen voldoen aan deze voorwaarde. Tijdens vredesbesprekingen in 1994 werden de militaire en economische blokkades van gebieden die onder controle stonden van de Tamil Tijgers ook opgeheven, waarna de bereidheid tot serieuze gesprekken bij de rebellen afnam.

Al dagen waren er geruchten over een toenadering tussen regering en rebellen. Het feit dat de Noorse bemiddelaar Erik Solheim toestemming kreeg van de Sri Lankese regering voor een ontmoeting met rebellenleider V. Prabhakaran werd gezien als een eerste signaal van president Kumaratunga dat zij zich minder hard zou opstellen dan zij in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van vorige maand deed voorkomen. Zij wilde toen uitsluitend spreken met gematigde Tamil-partijen, die ze opnam in de regering en waaraan zij de leiding beloofde in gebieden met een Tamil-meerderheid. Ook de heropening van de vliegverbinding tussen het noordelijke Jaffna en de hoofdstad Colombo, die acht maanden geleden werd opgeschort, is een teken van welwillendheid van de president.

De parlementaire openingszitting was zwaar beveiligd en op momenten zeer geëmotioneerd. Tijdens de ceremoniële saluutschoten voor het parlementsgebouw kwam de broer van Kumaratunga, die haar politieke tegenstander is en deel uitmaakt van de oppositie, naast haar staan. En in haar zeventig minuten lange toespraak richtte Kumaratunga zich enkele ogenblikken tot hem, met het verzoek de wens van hun vader te eerbiedigen door elkaar niet af te vallen.

Hun vader, Salomon Bandaranaike, werd in 1956 premier van Sri Lanka en werd drie jaar later vermoord. Zijn echtgenote, Sirimavo Bandaranaike, nam de leiding van zijn partij over en speelde vanaf 1960, toen ze 's werelds eerste vrouwelijke premier werd, een dominante rol in de politiek van Sri Lanka. Ze overleed vorige maand op de dag dat haar dochter werd herkozen als president en ze op weg was naar huis nadat zij haar stem had uitgebracht.

    • Anil Ramdas