Mega-aankoop Vopak in chemie

Tankopslag- en distributiebedrijf Vopak koopt voor 310 miljoen pond sterling (ruim 1,1 miljard gulden) het Britse bedrijf Ellis & Everard, gespecialiseerd in het vervoer van chemicaliën. De acquisitie past in het plan van Vopak om de omzet uit het vervoer van chemicaliën in drie tot vijf jaar te verdubbelen. De distributie van chemische producten leverde Vopak vorig jaar een omzet op van 2,8 miljard euro. De omzet van Ellis & Everard in de chemische distributie bedroeg vorig jaar 1,3 miljard dollar.

Vopak zegt met 44,8 procent de meerderheid van de aandelen Ellis & Everard al in bezit of binnen handbereik te hebben. Vopak biedt 310 pence per aandeel voor de rest. Dat is meer dan twee keer zoveel als op 20 oktober, toen Ellis & Everard nog 135 pence noteerde. Op die dag meldde het bedrijf te zijn benaderd, al was toen nog niet bekend door wie. Op de Amsterdamse beurs ging het aandeel Vopak na bekendmaking van het nieuws 40 eurocent omlaag naar 23,30 euro.

Vopak-bestuursvoorzitter Ton Spoor ontkent dat Vopak te veel voor de aandelen betaalt. ,,Je moet naar de koers kijken over de afgelopen twaalf maanden. Het gemiddelde was 180 pence en wij betalen dus een premie van 72 procent. Dat is heel redelijk.'' Hij wijst erop dat het bod neerkomt op 12,8 keer de winst (voor bijzondere posten) per aandeel.

Vopak wil niet aangeven hoeveel procent van de aandelen het in handen wil hebben voordat zij het bod gestand doet. Spoor verwacht geen problemen met de mededingingsautoriteiten. ,,In Engeland zitten wij nu in andere segmenten dan Ellis & Everard. En in de VS komt ons marktaandeel uit op 13 procent.'' Vopak betaalt deels met eigen middelen en deels met een lening. Naast de overnamesom moet Vopak ook nog voor 45 miljoen pond (164 miljoen) aan schulden overnemen.

Vopak heeft drie kerndivisies: logistiek van olie en gas, logistiek van chemie en chemische distributie. De nieuwe dochter wordt bij die laatste divisie ondergebracht. Bij de totstandkoming van de fusie tussen Van Ommeren en Pakhoed was er discussie in welke sectoren de voornaamste investeringen zouden worden gedaan. Van Ommeren zette sterk in op tankopslag en Pakhoed op chemische distributie. Spoor zegt dat het een niet onder het ander zal lijden.

VRAAGGESPREKpagina 17