Libertel moet mobiel net openstellen

Telefoonbedrijf Libertel moet de concurrentie toegang bieden tot zijn mobiele netten. Dat heeft telecomtoezichthouder Opta besloten. De Opta herhaalt daarmee een eerder besluit om Libertel aan te wijzen als een aanbieder met ,,aanmerkelijke macht op de markt voor mobiele telefonie'' omdat het bedrijf in Nederland een marktaandeel heeft van tussen de 25 en 35 procent. Libertel tekende een jaar geleden bezwaar aan en stapte naar de rechter. Die schorste het Opta-besluit destijds omdat het naar zijn mening onvoldoende was gemotiveerd. De telecomwaakhond kwam nu tot eenzelfde oordeel na het uitvoeren van een marktonderzoek, dat voortaan jaarlijks zal plaatsvinden. Concurrent KPN Mobile heeft een marktaandeel van tussen de 35 en 45 procent en moet zijn mobiele telefonienet ook openstellen. Die wettelijke bepaling is bedoeld om de concurrentie te stimuleren.