Levenslang geëist tegen Argentijnen

De openbare aanklager heeft gisteren tijdens een proces in Rome levenslange gevangenisstraffen geëist tegen zeven Argentijnse militairen, die ervan worden beschuldigd tijdens de dictatuur mensen te hebben laten verdwijnen. Zij staan bij verstek terecht.

Het proces voor het Hof van Assisen in de Italiaanse hoofdstad is vorig jaar begonnen. Het hof behandelt de verdwijning van acht Italo-Argentijnen in de periode 1976-1983, toen in Argentinië een gewelddadig militaire bewind aan de macht was dat tienduizenden mensen heeft laten verdwijnen.

,,Dit proces is een bevestiging van het recht'', zei openbare aanklager Francesco Caporale in zijn slotpleidooi. Hij en familieleden van de slachtoffers hebben onderstreept dat zij niet verwachten dat de militairen in een Italiaanse gevangenis komen, maar dat zij willen dat hun misdaden in een proces worden veroordeeld.

Hoofdverdachte is de beruchte ex-generaal Guillermo Suarez Mason, voormalig chef van het Eerste Legerkorps. Hij ,,was de absolute baas over leven en dood van duizenden jongeren'', zei aanklager Caporale. Hij vergeleek de generaal met Adolf Hitler en zei dat de clandestiene gevangenissen waar tegenstanders van het militaire regime werden gemarteld, een soort concentratiekampen waren. Suarez Mason heeft huisarrest in Buenos Aires op verdenking van betrokkenheid bij plannen om kinderen van mensen die werden vermoord, te laten adopteren door Argentijnen die meewerkten met de dictatuur.

De Italiaanse justitie acht acht zaken als voldoende onderbouwd voor een proces. De andere verdachten zijn ex-generaal Omar Santiago Riveros, de voormalige politiechef van Tigre Juan Carlos Girardi, en de onderofficieren Julio Roberto Rossin, Alejandro Puertas, José Luis Porchetto en Omar Maldonado. De uitspraak wordt op 6 december verwacht.