Koeweit rolt terreurgroep op die actie tegen VS beraamde

Koeweit heeft een terreurgroep opgerold die aanslagen op Amerikaanse doelen in de regio beraamde. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat gisteren meegedeeld.

Volgens een verklaring van het ministerie zijn drie Koeweiti's aangehouden. Een vierde verdachte, een Noord-Afrikaan in bezit van een vals paspoort, wordt nog gezocht. Het kwartet zou 133 kilo aan explosieven en vijf handgranaten bij zich hebben gehad.

Het ministerie wilde niet reageren op berichten uit Cairo dat Koeweit de afgelopen dagen elf Arabieren heeft gearresteerd. Maar een betrouwbare anonieme bron in Koeweit verklaarde gisteren dat alleen het viertal voor de rechter gedaagd zal worden en dat andere verdachten inmiddels op vrije voeten zijn gesteld.

Het ministerie weigerde ook commentaar op een artikel in het gezaghebbende nationale dagblad al-Qabas. Die krant bracht de verdachten in verband met de extremistische leider Osama bin Laden. Bin Laden wordt door de Verenigde Staten gezocht omdat hij in 1998 de hand zou hebben gehad in de bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenya en Tanzania. Volgens al-Qabas had de terreurgroep ,,een grote operatie' in Koeweit gepland maar aasde ze ook op acties tegen de VS in andere landen.

Eind oktober hebben de Verenigde Staten hun troepen in Koeweit en Saoedi-Arabië in de hoogste staat van paraatheid gebracht na aanwijzingen dat er in de regio aanslagen op Amerikaanse doelen in voorbereiding waren. Dat gebeurde nadat twee weken eerder zeventien mariniers werden gedood bij een zelfmoordactie tegen de Amerikaanse torpedobootjager USS Cole in de haven van het Jemenitische Aden. Kort daarop volgde een bomaanslag op de Britse ambassade in de Jeminitische hoofdstad Sana'a waarbij alleen materiële schade ontstond.

Geallieerde troepen onder Amerikaanse leiding bevrijdden Koeweit bijna tien jaar geleden na een bezetting door Irak. In Koeweit zijn zo'n 5.000 Amerikaansee troepen gelegerd, ongeveer evenveel als in Saoedi-Arabië. Ook zijn er 600 Britse militairen gestationeerd. Verder werken in Koeweit ook nog eens circa 8.000 Amerikanen en 4.000 Britten.