Klacht tegen bank Roger Moore

Door een fout bij een Zwitserse bank konden internetters een week lang de gegevens van acteur Roger Moore, zanger Udo Jürgens en duizend andere prominente klanten van de bank inzien. Behalve rekeningnummers en overboekingen waren ook de adressen van de rijke klanten te bekijken.

Volgens een beschaamde woordvoerder van Credit Suisse, de tweede bank van Zwitserland, kwamen de gevoelige gegevens per ongeluk op de pagina's van hun internetbank Direct Net terecht. Daar waren ze een week lang voor iedereen te zien, totdat het Zwitserse magazine `Blick' de bank wees op de fout.

,,Een schandaal van de eerste orde'', briest Udo Jürgens in het blad. De zanger overweegt gerechtelijke stappen tegen de bank. Andere prominente klanten hebben hun rekening al opgezegd. Volgens Swiss-perform, een bedrijf dat royalties betaalt aan acteurs die in Zwitserland wonen, zijn honderden transacties openbaar geworden. Het bedrijf onderzoekt wat er precies is gebeurd bij Credit Suisse en heeft zijn klanten direct geïnformeerd.

Volgens een woordvoerder van Credit Suisse heef de bank de klantengegevens niet zelf openbaargemaakt. Een ander bedrijf bleek via de website toegang te kunnen krijgen tot de vertrouwelijke gegevens, bij het uitvoeren van een test. De bank heeft nu het testgebied op de website geblokkeerd en bestudeert mogelijkheden om herhaling te voorkomen.