Israël voorbereid op nieuwe geweldsgolf

Israël houdt rekening met een nieuwe opleving van de Palestijnse volksopstand, nadat gisteren in de buurt van Bethlehem een Palestijnse leider van Al-Fatah werd gedood door Israëlisch raketvuur.

Israël is er op voorbereid dat vandaag bij de begrafenis van de gedode Palestijnse leider, Hussein Abayat, en na het uitgaan van de moskeeën nieuwe onlusten zullen uitbreken. Rond het middaguur kwam het in de oude stad van Jeruzalem al tot schermutselingen tussen de Israëlische politie en Palestijnen die op weg waren naar de Al-Aqsa moskee op de Al-Haram al-Sharif/Tempelberg. Bij een bomontploffing bij een van de toegangspoorten tot de oude stad raakte vanochtend een politieagent licht gewond.

Premier Ehud Barak, die begin volgende week naar Washington gaat voor overleg met de Amerikaanse president Clinton, heeft vanochtend opnieuw gezegd zeer pessimistisch te zijn over de kansen op snelle hervatting van het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg.

Israëlische gevechtshelikopters namen gisteren in het plaatsje Beit Sahour de auto van de Al-Fatah commandant in het district Bethlehem, Hussein Abayat, met antitankraketten onder vuur. Hussein Abayat kwam om het leven, evenals twee Palestijnse vrouwen die zich in de buurt bevonden. Volgens waarnemers is de aanval een teken dat Israël begonnen is met het uit de weg ruimen van Palestijnse leiders die direct betrokken zouden zijn bij het organiseren van de onafhankelijkheidsopstand in de afgelopen weken.

Al-Fatah heeft onmiddellijk wraak gezworen. In pamfletten die gisteren kort na de aanslag werden verspreid, wordt de chef-staf van het Israëlische leger, generaal Shaul Mofaz, met de dood bedreigd. Israëlische militaire kringen omschreven Hussein Abayat gisteren als een ,,meesterterrorist''. Volgens Israël is hij verantwoordelijk voor de dood van drie Israëlische soldaten nabij Bethlehem vorige week en voor beschietingen op Gilo, de joodse wijk die in het geannexeerde deel van Jeruzalem tegenover de Palestijnse stad Beit Jalla is gebouwd. Militaire kringen zeiden ook dat Hussein Abayat op weg was naar een positie vanwaaruit weer op Israëlische doelen kon worden geschoten.

Volgens militaire woordvoerders in Jeruzalem was de beslissing om Hussein Abayat uit de weg te ruimen op het hoogste politieke en militaire niveau genomen. De Israëlische legerhelikopters gingen de lucht in kort voordat de Palestijnse leider Yasser Arafat door de Amerikaanse president Clinton op het Witte Huis werd ontvangen. Volgens radio Israël koelde Arafat bij Clinton zijn woede over de aanslag. De krant Ha'aretz meldt vandaag dat Washington ziedend is dat Israël tot actie overging kort voor het gesprek tussen Clinton en Arafat. ,,Israël had geen slechter moment kunnen kiezen'', zeiden hoge ambtenaren in Washington.

Volgens Ha'aretz zette de legerleiding premier Barak gisteren onder zware druk om zijn fiat te geven aan de aanslag tegen Hussein Abayat. De generaals beargumenteerden dat het prestige van het Israëlische leger door de aanhoudende Palestijnse aanvallen wordt ondermijnd.

DOSSIER VREDESPROCES MIDDEN-OOSTEN: www.nrc.nl

    • Salomon Bouman