Ironie als tegenwicht voor loodzware rock

Juist nu ernst en diepgang weer een grote rol spelen in de hedendaagse popmuziek – zoals blijkt uit de belangstelling voor zwaar op de maag liggende groepen als Radiohead – is er ook een tegenbeweging ontstaan.

Ironie is een van de sleutelwoorden bij nieuwe groepen als Das Pop (uit België), Elevator Suite (Engeland) en Phoenix (Frankrijk), die donderdag alledrie in de Melkweg in Amsterdam te zien waren. In hun zeer verzorgde popsongs verrassen ze bijvoorbeeld met elementen uit easy tune: nergens toe leidende fröbelmelodieën, dronken orgels en lichtzinnige ritmes. De groep Elevator Suite heeft zich naar de lift-muzak vernoemd maar zorgt met de schorre stem van zanger Robbo en de verleidelijke funk-loopjes van de gitarist voor voldoende tegenwicht voor de meligheid.

Live deed de groep denken aan de nonchalante dansmuziek van de Engelse Happy Mondays, al werd er minder lol gemaakt. Elevator Suite heeft een statische presentatie en een zanger met het pleonastische voorkomen van een depressieve Kurt Cobain. Maar hun spel was verbazend verzorgd en effectief, wat doet vermoeden dat aan de deze zomer verschenen debuut-cd, Barefoot & Shitfaced, al een lange periode van training vooraf is gegaan.

De muzikanten van Phoenix mogen dan nog maar sinds kort de adolescentie zijn ontgroeid, hun jeugd moet uitsluitend hebben bestaan uit het bestuderen van songbooks uit de jaren zeventig. Phoenix' debuut-cd United (2000) is een zorgvuldig mozaïek van elementen uit liedjes van grootheden als Todd Rundgren, Hall & Oates en Steely Dan. De gesmeerde sound, de behaagzieke zang, de zoetgevooisd twinkelende gitaren: hun breed uitgemeten nostalgie naar een gepolijst, pre-punk verleden is op zijn minst verwarrend. Het is ook grappig, zonder dat ze dat misschien willen zijn.

Toch was Phoenix live nog niet voldoende ingespeeld in hun eigen muziek. De wonderlijke perfectie van United werd ondergeschikt gemaakt aan de bravoure van de voor de gelegenheid van vier tot zes leden uitgebreide groep. De met stropdassen en zonnebrillen getooide muzikanten gaven zich over aan drumsolo's en rockposes, en vergaten het juiste effect op de juiste plaats te gebruiken.

Concert: Elevator Suite, Phoenix. Gehoord: 8/11 Melkweg, Amsterdam. Herhaling: Elevator Suite 9/11, Rotown Rotterdam.

    • Hester Carvalho