Internationaal

LONDEN

Op de London Stock Exchange (LSE) was vandaag chemiedistributeur Ellis & Everard een opvallende stijger. De Nederlandse branchegenoot Vopak heeft een bod op het bedrijf uitgebracht, dat neerkomt op een premie van 9 procent per aandeel. In reactie klom Ellis & Everard met 7 procent naar 3,02 pond. De FTSE 100-index daalde 0,8 procent naar 6.389 punten.

Vanmiddag sluit de biedingstermijn van de Zweedse OM Gruppen op de aandelen van de LSE zelf. Bij de laatste telling was 2,73 procent van de aandelen aangemeld, dus het ziet er niet naar uit dat de overname doorgaat. Een woordvoerster van OM houdt vertrouwen in het welslagen van het bod: ,,We hebben begrepen dat zich vaak op het allerlaatste moment nog een hoop aandeelhouders melden. Als we meer dan de helft van de aandelen krijgen aangemeld, gaan we door met onze overnameplannen.''

FRANKFURT

De DAX steeg vanochtend weer even boven de 7.000-puntengrens. Vroeg in de middag noteerde de index 6.967 punten, een stijging van 0,1 procent. Met name fondsen uit de technologiesector gaven de graadmeter steun.

PARIJS

Ook op de beurs van Parijs hielpen de technologiefondsen de index een stukje omhoog. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 desondanks 0,3 procent lager op 6.250 punten. Alcatel, fabrikant van telecomapparatuur, en chipfabrikant STMicroelectronics wisten een deel van de recente verliezen goed te maken.

TOKIO

De stemming op de markten van Azië leed onder de voortdurende onzekerheid over de uitkomsten van de Amerikaanse verkiezingen. De geringe animo tot handelen leidde tot koersdalingen, met name van technologiefondsen. De Japanse Nikkei-index daalde een half procent naar 14.989 punten. De Hang-Sengindex van de beurs van Hongkong verloor 0,7 procent op 15.405 punten.

NEW YORK

Voor de tweede achtereenvolgende dag eindigden de Amerikaanse beurzen gisteren zonder dat duidelijk was wie de nieuwe president wordt, en voor de tweede keer bleken de beleggers dat niet te waarderen. In de loop van de handelsdag stond de index van de technologiebeurs Nasdaq 4 procent onder het niveau van gisteren. Daarmee werd het laagste niveau sinds een jaar bereikt. Ook de Dow-Jonesindex stond op een gegeven moment op 2 procent verlies. Bij sluiting van de markt bleek dat de dalingen gedeeltelijk ongedaan waren gemaakt: de Nasdaq eindigde 1 procent lager op 3.200 punten, de Dow-Jonesindex leverde 0,7 procent in.